Dezvoltarea unei creșe în cadrul companiiilor va spori participarea la muncă a angajaților

  • 27 Iulie 2023 14:03
Dezvoltarea unei creșe în cadrul companiiilor va spori participarea la muncă a angajaților

Dezvoltarea unei creșe în cadrul companiei, de către angajatori, va spori participarea la locul de muncă a femeilor și bărbaților. Serviciul este necesar mai ales că în Republica Moldova infrastructura existentă de educație timpurie se află sub presiune semnificativă, cu o rată de ocupare de peste 100% în centrele urbane, precum Chișinău. Subiectul a fost discutat în cadrul unui atelier de lucru privind organizarea serviciilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă, organizat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), transmite IPN.

Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatului, a declarat că angajatorii semnalează că întâmpină dificultăți în identificarea și angajarea forței de muncă. O categorie specială pe persoane inactive sunt femeile cu copii de până la 3 ani. Una din limitările în revenirea în câmpul muncii este că instituțiile preșcolare acceptă spre plasare copii între 2 și 3 ani. În aceste circumstanțe părinții tind să stea o perioadă îndelungată în concediul pentru îngrijirea copilului creând riscuri pentru angajatori, prin diminuarea calificării părinților pe durata absenței.

Deputata Marina Morozova consideră că deschiderea serviciului de îngrijire a copiilor la locul de muncă este un serviciu alternativ care va spori participarea femeilor și bărbaților în cadrul companiei. Totodată, copii pot fi instituționalizați în companie, în servicii de îngrijire. Aceasta presupune că angajatorul poate oferi un spațiu angajaților pentru îngrijirea copiilor până la 2 sau 3 ani. În cazul în care părinții vor să vină la muncă, dar nu au cum să dea în localitate copilul la o grupă de creșă, angajatorul poate oferi acel spațiu prietenos copiilor, cu un educator, care să fie angajat.

Felicia Bechtoldt, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a relatat că Ministerul a aprobat un program ambițios de extindere a serviciilor de îngrijire alternative pentru copii. Dacă în 2021 erau 15% de copii cu vârsta de până la trei ani încadrați în instituțiile de educație timpurie, acum se vrea dublarea acestui număr până în anul 2026. Infrastructura existentă de educație timpurie se află sub presiune semnificativă, cu o rată de ocupare de peste 100% în centrele urbane, precum Chișinău. De asemenea, se atestă o lipsă de îngrijitori, în special în zonele rurale, Săptămâna viitoare, Guvernul va vota o hotărâre care va ajuta la crearea acestor servici alternative în cadrul întreprinderii. Secretara de stat spune că unele dintre beneficiile creării a astfel de serviciu la întreprindere se referă la sporirea productivității, menținerea talentelor, la satisfacția pe care o aduce locul de muncă și la loialitatea angajatului.

Conducătoarea proiectului privind dedicat serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de 0-3 ani, de la Organizația Internațională a Muncii, Nelea Rusu, a menționat că acest tip de servicii este încă necunoscut pentru sectorul privat și public din Moldova, or, practica internațională arată că aceste servicii funcționează perfect, sunt ajustate necesităților companiilor și sunt în folosul companiilor. „Nu sunt ceva suplimentar ce ar influența activitatea acestora, dar dimpotrivă, e vorba despre un mecanism de întoarcere la întreprindere a mamelor și taților care se află în concediul de îngrijire. Astfel, întreprinderile nu pierd angajații, în general, talentele și angajații valoroși pentru întreprinderi, în special”. În opinia Nelei Rusu, este necesar de elaborat un ghid care să conțină prevederile legislației într-un limbaj accesibil. În cadrul proiectului OIM vor fi selectate companii pentru pilotarea acestui serviciu.

53, 6% din populația Republicii Moldova, preponderent femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, este inactivă din cauza responsabilităților familiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău