Dezvoltarea Coridorului vertical de transport gaze, discutată la Forumului Economic Delphi

  • 11 Aprilie 19:25
Dezvoltarea Coridorului vertical de transport gaze, discutată la Forumului Economic Delphi

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, participă la cea de-a IX-a reuniune anuală a Forumului Economic Delphi, care a început pe 10 aprilie, în orașul istoric grecesc Delphi, sub patronajul președintei Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, și se va încheia pe 13 aprilie.

În acest an, dicuțiile din cadrul Forumului abordează diferite schimbări globale, precum tensiunile geopolitice, provocările de mediu, inițiativele inovatoare și sustenabilitatea economică, incluziunea socială și dezvoltarea societății.

În discursul său, Constantin Borosan s-a referit la importanța majoră a coridorului vertical de transport a gazelor naturale, la care recent s-a alăturat și Republica Moldova, din perspectiva asigurării securității energetice a Europei Centrale și de Sud-Est.

“Coridorul vertical deja contribuie la securitatea energetică a Republicii Moldova, fapt demonstrat încă în noiembrie 2022, când țara noastră a transportat gaze prin gazoductul transbalcanic, demonstrând fezabilitatea lui tehnică și economică”, a declarat Constantin Borosan.

Secretarul de stat a reiterat faptul că aderarea Republicii Moldova la coridorul vertical a ajutat țara să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și a minimizat dependența față de concernul rus Gazprom, întrucât din decembrie 2022 Republica Moldova procură gaze din surse alternative. Iar acum împreună cu Ucraina se lucrează la un nou concept de produs comercial, cu tarif unic de intrare-ieșire în sistemele gaziere ale Republicii Moldova și Ucrainei.

Coridorul vertical permite transportul gazelor naturale din Grecia, prin Bulgaria, România către Republica Moldova și depozitele subterane din Ucraina. La începutul lunii aprilie, Energocom a importat, în regim de test, gaze naturale lichefiate prin terminalul nou de la Alexandroupolis din Grecia, pe aceeași rută.

Pe marginea forumului, Constantin Borosan a avut întrevederi bilaterale cu oficialități din țările vecine și reprezentanți ai businessului regional. Printre acestea, consilierul pe energie al Prim-ministrului Greiciei, Nikos Tsafos, directorul companiei de stat din Grecia, DEPA, care livrează gaze naturale către Energocom, Konstantinos Xifaras, directorul Gastrade, care operează terminalul LNG Alexandropolis, Kostis Sifnaios, și operatorul sistemului de transport gaze din Grecia, Desfa

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău