Dezvoltare Durabilă: Ce spun datele statistice despre dezvoltarea orașelor și comunităților în R.Moldova

  • 08 Mai 2020 11:30
Dezvoltare Durabilă: Ce spun datele statistice despre dezvoltarea orașelor și comunităților în R.Moldova

Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova a publicat date despre R.Moldova, ce țin de Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 11 “Orașe și comunități durabile” și promovează dezvoltarea orașelor și a așezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliențe și durabile.

Astfel, suprafața spațiilor și plantațiilor verzi în localitățile urbane s-a majorat cu 20,4% în anul 2019 comparativ cu anul 2015.

Ponderea suprafeței spațiilor verzi și a străzilor în suprafața construită a localităților urbane în anul 2019 a constituit 24,9% (indicatorul ODD 11.7.1.1.).

Gradul de iluminare al străzilor orășenești s-a majorat, constituind 75,5%, la nivel de țară, în anul 2019.

UTA Găgăuzia cu 96,0% deține cel mai mare nivel de iluminare al porțiunilor stradale.

Ponderea populației urbane cu acces la servicii de colectare a deșeurilor menajere a constituit 46,9% din populația care a fost deservită de serviciile de salubrizare în anul 2019 comparativ cu 41,3% în anul 2018 (ODD 11.6.1.1).

Graficele Infrastructurii străzilor din localitățile urbane și serviciile de salubrizare în anul 2019 pot fi văzute detaliat.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), altfel cunoscute ca Obiectivele Globale, sunt un apel universal la acțiune pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta și pentru a asigura faptul că toți oamenii se bucură de pace și de prosperitate.

Aceste 17 obiective se bazează pe succesele Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, iar acum acoperă și domenii noi, precum schimbările climatice, inegalitatea economică, inovațiile, consumul durabil, pacea și justiția, printre alte priorități. Obiectivele sunt interconectate - de multe ori cheia succesului într-un domeniu va implica abordarea unor aspecte mai frecvent asociate cu alt domeniu.

În scopul monitorizării ODD a Agendei 2030 la nivel global a fost aprobat un set de indicatori în număr de 241, conform cărora va fi evaluată fiecare țară la nivel regional și global. Setul de indicatori ODD a fost elaborat de către grupul de experți ODD (IAEG-SDGs) , creat de către Comitetul pentru Statistică a ONU (sesiunea 46), și care include 50 reprezentanți ai țărilor membre a ONU, precum și observatori din cadrul organizațiilor internaționale.

Lista indicatorilor globali ODD este formată din 241 indicatori. Indicatorii ODD sunt formulați reieșind din obiectivele globale stabilite și au drept scop raportarea la nivel global a unor indicatori comparabili în spațiu și timp. Pe de altă parte, indicatorii globali au menirea de a atenționa guvernele asupra celor mai stringente probleme și necesitatea de a prioritiza acțiunile la nivel național și regional, inclusiv prin acordarea de asistență pentru dezvoltare.

În procesul de naționalizare a ODD-lor setul de indicatori globali urmează să fie complementat cu indicatori adiționali, ce relevă contextul și prioritățile naționale. În procesul de identificare a indicatorilor naționali este important să fie respectate criteriile de bază pentru un indicator statistic, precum universal acceptabil și măsurabil, corespunde anumitor cerințe de calitate, este relevant în contextul țintelor naționalizate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău