Dezvelirea bustului lui Grigore Vieru la Cahul
-
11 Iulie 2014 17:17
Duminică, 06 iulie 2014, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a organizat, la Cahul, dezvelirea bustului poetului Grigore Vieru
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a organizat, la Cahul, dezvelirea bustului poetului Grigore Vieru, lucrare finanțată de Institutul Cultural Român și realizată de cunoscutul artist plastic din Republica Moldova Ion Zderciuc.
Startul manifestărilor prilejuite de Zilele Orașului Cahul a fost dat de inaugurarea oficială a bustului marelui poet român Grigore Vieru. În prezența unui public numeros, format din peste 200 de admiratori ai operei și personalității lui Grigore Vieru de pe ambele maluri ale Prutului, au rostit cuvinte emoționante personalități marcante din România și Republica Moldova. Au evocat momente importante din viața și personalitatea poetului reprezentanții oficiali ai României: domnul Bogdan Stanoevici, Ministru Delegat pentru Românii de Pretutindeni, acad. Valeriu Matei, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău, Mircea Cosma, președintele Consiliului județean Prahova și Irina Păcurețu, reprezentantul Consulatului României la Cahul. Oficialii români au subliniat că înălțarea bustului este semnul recunoștinței față de activitatea unui mare român și de asemenea, un simbol al susținerii de care se bucură proiectele din Basarabia din partea României. S-a subliniat de asemenea dimensiunea națională și universală a operei lui Grigore Vieru care l-a transformat într-un vârf al generației poetice a anilor ’60 și de aceea acest monument este și un monument al limbii române.
La propunerea acad. Valeriu Matei, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău, a fost ținut un moment de reculegere în memoria victimelor deportărilor comuniste din Basarabia, din 6 iulie 1949.
Reprezentanții aministrației locale, Petru Burlacu,primarul orașului Cahul și Avram Micinschi,președintele raionului Cahul, au mulțumit României pentru sprijinul acordat în edificarea acestui monument, realizat pentru a onora memoria unei mari personalități a neamului românesc, fără de care nu se putea realiza acest bust. Oficialii din cadrul adiministrației orașului și raionului Cahul au menționat că bustul lui Grigore Vieru reprezintă punctul de bază al unui proiect de realizare a unei alei a personalităților în Parcul Central „Grigore Vieru” din Cahul.
Deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Ion Butmălai și Maria Ciobanu au rostit de asemenea alocuțiuni dedicate vieții și activității poetului Grigore Vieru.
Nicolae Dandiș, președintele Asociației pentru Cooperare și Comunicare Demografică Dialog din Cahul, inițiatorul proiectului a dezvăluit publicului traseul acestui demers de la inițiere la realizare, subliniind că România, prin Institutul Cultural Român, a avut o contribuție fundamentală, care a adus locuitorilor din Cahul un monument de artă și o piatră de temelie pentru tot ce înseamnă limbă română și neam românesc.
Poetul Viorel Dinescu, Galați, prieten al poetului și participant la ultima activitate, desfășurată la Cahul, la care a luat parte Grigore Vieru înainte de teribilul accident, a evocat momente din viață acestuia și ultimele momente petrecute împreună.
Evenimentul s-a încheiat cu un emoționant moment artistic, oferit publicului de Studioul Teatral „Masca” și Teatrul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, în care au fost prezentate melodii pe versurile lui Grigore Vieru, iar un grup de copii din Cahul au recitat mai multe poezii din creația marelui poet român.