Dezvăluiri scandaloase în Japonia. Companiile au folosit ucenici străini pentru decontaminarea regiunii centralei nucleare de la Fukushima

  • 13 Iulie 2018 16:17
Dezvăluiri scandaloase în Japonia. Companiile au folosit ucenici străini pentru decontaminarea regiunii centralei nucleare de la Fukushima

Patru companii au folosit străini, veniți în Japonia în cadrul unui program de ucenicie, la activități de decontaminare în regiunea centralei nucleare de la Fukushima după catastrofa din 2011, a anunțat vineri guvernul nipon, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul Justiției a efectuat o anchetă în rândul a 182 de companii de construcții după descoperirea în martie a cazului a trei vietnamezi care urmau să efectueze activități de decontaminare, a declarat un purtător de cuvânt, confirmând unele informații apărute în presă.

"Ei trebuiau să manipuleze mașini de construcție, dar erau de fapt folosiți la lucrări de curățare ce constau de exemplu în degajarea terenului" cu mâinile, a precizat el.

Ministerul a subliniat atunci că o astfel de muncă nu poate fi potrivită pentru formarea imigranților care ajung în arhipelag printr-un sistem lansat în 1993.

Aceste dezvăluiri vor relansa foarte probabil criticile privind acest program controversat, acuzat că oferă un cadru pentru exploatarea forței de muncă ieftine.

Dintre cele patru companii implicate, una a primit interdicția de a angaja noi ucenici pentru o perioadă de cinci ani. Numărul total al lucrătorilor afectați de această problemă nu a fost încă stabilit.

După cutremurul devastator din 11 martie 2011, în largul coastei de nord-est a Japoniei, un tsunami gigantic a devastat centrala Fukushima Daiichi, provocând cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl din 1986.

Până la sfârșitul lunii septembrie, vor fi inspectate alte 820 de companii.

Japonia avea aproximativ 250.000 de ucenici la sfârșitul anului 2017. Cu toate acestea, tot mai mulți și-au părăsit angajatorii brusc (7.089 anul trecut, față de 2.005 în 2012), potrivit anchetei ministerului. Mulți au justificat plecarea acestora prin remunerația redusă.

Această anchetă are loc într-un moment în care guvernul japonez a decis să încurajeze primirea de lucrători străini, cu scopul de a compensa parțial lipsa forței de muncă cauzate de îmbătrânirea populației și rata scăzută a natalității cu care se confruntă Japonia.

Potrivit statisticilor oficiale, arhipelagul avea 1,28 milioane de lucrători străini în 2017, la o populație de 128 milioane de locuitori. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău