Dezbateri aprinse în Parlament privind scumpirea carburanților

  • 31 Mai 2018 13:43
Dezbateri aprinse în Parlament privind scumpirea carburanților

Majorarea tarifelor la carburanți a provocat astăzi dezbateri în Parlament, dar majoritatea parlamentară a refuzat audierea reprezentanților unor instituții de stat pe marginea acestui subiect. Între timp, mai mulți șoferi și-au anunțat intenția de a protesta sâmbătă, în centrul Chișinăului, față de noile scumpiri.

Deputații liberali și cei socialiști au cerut audierea directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci și a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. Potrivit opoziției, factorii de decizie ar trebui să prezinte motivele acestor scumpiri, dar și acțiunile pe care le vor face pentru a reduce impactul acestora, care va fi major. 

„Scumpirea benzinei și motorinei va duce nemijlocit la scumpirea în lanț a tuturor produselor și serviciilor. În primul rând a serviciilor de transport, iar agricultorii vor fi cei mai afectați de aceste scumpiri, fiind în perioada lucrărilor agricole”, a declarat deputata PL, Alina Zotea.

Propunerile au fost susținute și de liberal-democrați, care au menționat că ANRE trebuie să vină cu un raport în Parlament pentru a fi identificate soluții astfel încât, pe viitor, să fie evitate asemenea valuri de scumpiri. „Comunicarea din partea ANRE pe subiectul scumpirii carburanților a fost una prea sumară. De aici au apărut speculații, au apărut comparații de ce în alte țări europene nu se scumpește. Dacă tendințele sunt într-adevăr că se va scumpi, noi trebuie să vedem care sunt intervențiile pentru a mitiga efectele acestei creșteri”, a afirmat deputatul liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc. 

Pe de altă parte, deputatul PDM Cornel Dudnic a menționat că în mai multe state se atestă scumpiri ale carburanților. „Prețul la carburanți crește nu doar în Republica Moldova, dar și în toate statele europene. În Germania, în ultimele trei săptămâni carburanții s-au scumpit cu 20 de cenți. de aceea, nu induceți cetățenii în eroare”, a declarat Cornel Dudnic.

Până la urmă, majoritatea parlamentară a refuzat audierea celor doi funcționari. Între timp, automobiliștii se mobilizează, pe o rețea de socializare, pentru un marș împotriva scumpirii carburanților, care ar urma să aibă loc sâmbătă, 2 iunie, începând cu ora 10.00, în Piața Marii Adunări Naționale din Capitală.

Amintim că prețurile plafon la carburanți sunt în creștere de mai multe săptămâni. Până pe 12 iunie, ANRE a stabilit un tarif de 19 lei și 79 de bani pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 și de 17 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău