Dezbateri electorale cu un singur candidat la postul public de televiziune și ofensiva „kulioacelor” pe Facebook (Revista presei)

  • 13 Noiembrie 2020 09:33
Dezbateri electorale cu un singur candidat la postul public de televiziune și ofensiva „kulioacelor” pe Facebook (Revista presei)

Revista presei - 13 noiembrie 2020.

În Gazeta de Chișinău, analistul Veaceslav Negruță scrie despre alegerile președintelui Republicii Moldova, care se apropie de finalul lor logic, subliniind că ”avem de ales între oameni buni și oameni răi. (…) Duminică vom alege, prin vot, neghina din grâu și o vom arunca, să fie ciugulită de porumbei, ciori sau alte păsări ciupitoare de neghină. Alegerea e simplă de tot: e clar cine sunt oamenii buni și cine e din oameni răi. Oamenii răi pot pune la cale orice scenariu doar pentru a se menține la pupitrul vieții politice, economice, financiare sau sociale în Republica Moldova. De la falsificări, intimidări și șantaj până la provocări, confruntări și invazii de alți răi de prin alte părți. Dar oamenii buni sunt oameni pașnici și pot impune respectarea Legii prin propriul exemplu, prin propriul comportament și prin îndemnul la instituții ale statului care să-și facă meseria. În instituțiile statului, la fel, sunt mulți oameni buni – copii din oameni buni”, notează autorul.

Ziarul de Gardă scrie despre dezbaterile electorale de la postul public de televiziune. Candidata PAS, Maia Sandu, așa cum a anunțat anterior nu a venit refuzând să participe din cauza campaniei murdare a contracandidatului său, Igor Dodon. Candidatul independent susținut de PSRM a venit însoțit de colegii săi din Parlament, dar și de bașkanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah și primarul capitalei Ion Ceban. Transmisiunea a fost preluată de posturile de televiziune apropiate lui Igor Dodon care retransmit canalale rusești Pervîi Kanal și NTV. Primul în Moldova aparține finului lui Igor Dodon, iar NTV Moldova aparține deputatului socialist Corneliu Furculiță, consăteanul lui Igor Dodon, amintește ZdG.

În timp ce Igor Dodon se afla de unul singur la Moldova 1 în cadrul unei așa zise „dezbateri” electorale, preluată și de media-holdingul socialiștilor, pe rețelele de socializare s-a declanșat o adevărată ofensivă a „kulioacelor” împotriva sa, scrie Cotidianul. Sute de utilizatori ai Facebook au postat poze cu televizoare acoperite de sacoșe, cu calendar sau fără, în timp ce acesta dezbătea de unul singur în studioul postului public de televiziune.

Dacă va ajunge în funcția de președinte al Republicii Moldova, candidata PAS, Maia Sandu, susține că nu se va muta în vila prezidențială. Va rămâne în apartamentul său, a declarat politiciana în cadrul unui interviu acordat jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon, transmite portalul Agora.md. Mai exact, candidata a fost întrebată dacă este adevărat că locuiește într-un apartament de aproximativ 70 de metri pătrați. „E adevărat și nu am de gând să mă mut după ce voi deveni președinte. Nu am de gând să cheltui banii statului pe vile”, a răspuns Maia Sandu. Publicația amintește că în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV, Maia Sandu a fost întrebată ce se va alege din vilele prezidențiale, dacă va refuza să le folosească. „O să discutăm cum putem economisi banii statului și cum fi folosite în interes public”, a declarat candidata.

Am luptat contra lui Plahotniuc, acum luptăm să-l detronăm pe Dodon”, a mai spus Maia Sandu în cadrul aceluiași interviu acordat jurnalistului ucrainean, Dmitri Gordon, scrie și portalul Deschide.md. Întrebată dacă nu regretă coaliția cu Igor Dodon, Maia Sandu a declarat că și atunci, în iunie 2019, și acum consideră că a procedat corect, deoarece Republica Moldova trebuia curățată și salvată de Vlad Plahotniuc. „El a uzurpat puterea, a distrus instituțiile statului de drept, a creat în RM un sindicat criminal, o zonă gri a fărădelegii, corupției și contrabandei”, a spus Maia Sandu. Ea a adăugat că înțelege pericolul emanat de Igor Dodon, ca agent al Kremlinului, însă Vlad Plahotniuc era mult mai periculos.

Europa Liberă relatează despre ”Dosarul „miliardului furat”, după șase ani de investigații”. Se împlinesc șase ani de la punerea în funcțiunea a schemelor prin care a fost fraudat circa un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Zecile de dosare aflate în instanțe sau pe masa procurorilor nu au dus pedepsirea celor vinovați sau a factorilor de decizie care au admis aceste ilegalități. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, doi din principalii figuranți și beneficiari, potrivit procurorului general Alexandru Stoianoglo și companiei americane Kroll, sunt fugari de mai bine de un an, iar dosarele în care figurează par să nu avanseze prea mult, susțin mai mulți observatori. Între timp, alți făptași sunt scoși pe rând de sub anchetă. Ultimul caz este al unei managere de bancă, apropiate lui Plahotniuc, notează Europa Liberă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,6 m/s
Mon
22
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău