Dezbatere privind rasismul în lume, în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
-
17 Iunie 2020 19:15
Despăgubiri și scuze oficiale sunt necesare pentru a repara secole de nedreptăți rasiale, a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Michelle Bachelet, în cadrul unei dezbateri în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU pe tema evenimentelor recente din Statele Unite, precum și a rasismului din întreaga lume, relatează dpa, preluat de Agerpres.
"În spatele violenței rasiale de astăzi, al rasismului sistemic și al discriminării poliției se află eșecul de a recunoaște și de a înfrunta moștenirea comerțului cu sclavi și colonialismului", a spus Bachelet.
Țările nu numai că trebuie să reformeze instituțiile de poliție, ci trebuie totodată să abordeze și inegalitățile rasiale care duc la servicii de sănătate precare, educație inadecvată, obstacole în muncă, rate mai mari de încarcerare și restricții la dreptul de vot, a spus ea.
"Timpul presează. Răbdarea a expirat'', a spus Bachelet.
Persoanele de culoare din Statele Unite au nevoie de ajutorul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pentru a le proteja drepturile, a declarat fratele lui George Floyd, a cărui moarte în timpul unei operațiuni a poliției din Minneapolis a declanșat numeroase proteste împotriva rasismului în SUA și în întreaga lume.
Într-un mesaj video către Consiliul cu sediul la Geneva, Philonise Floyd a cerut organismului ONU să lanseze o anchetă oficială privind rasismul și violența poliției împotriva persoanelor de culoare din SUA, așa cum au propus țările africane.
"Voi, la Națiunile Unite, sunteți apărătorii fraților și surorilor voastre din America, și voi aveți puterea de a ne ajuta să obținem dreptate pentru fratele meu George Floyd", a afirmat el.
"Viețile negrilor nu contează în Statele Unite ale Americii", a mai spus Philonise Floyd.
"Modul în care l-ați văzut pe fratele meu torturat și ucis este modul în care persoanele de culoare sunt tratate de poliție în America", a afirmat el.
În Statele Unite, care s-au retras în 2018 din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, președintele Donald Trump a lansat cu o zi înainte o reformă limitată a poliției, semnând un decret care interzice tentativele de strangulare controversate, cu excepția cazului în care este în pericol viața polițistului. Este puțin probabil ca aceste măsuri să-i satisfacă pe protestatarii americani care cer, printre altele, interdicția totală a acestor practici.
Dezbaterea de la Geneva, solicitată de țările africane și care ar trebui să continue joi, a fost lansată în contextul mișcării istorice care a zguduit Statele Unite de la moartea la 25 mai a lui George Floyd, un quadragenar negru asfixiat de un polițist alb.
Înainte de începerea dezbaterii, aproximativ douăzeci de înalți oficiali ai Națiunilor Unite de origine sau descendență africană, inclusiv șeful Organizației Mondiale a Sănătății Tedros Adhanom Ghebreyesus, au semnat, în nume propriu, o declarație care afirmă că "simpla condamnare a expresiilor și a actelor de rasism nu este suficientă".
Consiliul trebuie să decidă asupra unui proiect de rezoluție prezentat de grupul african care condamnă "practicile rasiale discriminatorii și violente ale poliției împotriva africanilor și oamenilor de origine africană și a rasismul structural endemic al sistemului penal, în Statele Unite și în alte părți ale lumii''.
Andrew Bremberg, ambasadorul SUA la Națiunile Unite la Geneva, a subliniat "transparența" țării sale în lupta împotriva discriminării rasiale și a nedreptății, citând reforma lansată de Donald Trump.
Trebuie să "aducem poliția și comunitățile la un loc, să nu le îndepărtăm", a declarat Trump marți, dând frâu dorinței de a restabili "legea și ordinea". Doar un număr "foarte mic" de agenți comit greșeli, a insistat el, în remarci care iau uneori forma unor discursuri de campanie, relatează AFP.
Sursa:Agerpres