Dezbatere la Kiev pentru stabilirea localităților în care se află minoritățile naționale din Ucraina. Vor fi analizate documente din urmă cu un secol

  • 22 Februarie 11:41
Dezbatere la Kiev pentru stabilirea localităților în care se află minoritățile naționale din Ucraina. Vor fi analizate documente din urmă cu un secol

Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței a anunțat organizarea de urgență a unei dezbateri publice online asupra proiectului Regulamentului de stabilire a listei localităților cu rezidență tradițională a persoanelor ce aparțin minorităților naționale.

Potrivit comunicatului oficial, dezbaterea va avea loc pe platforma Zoom la ora 12:00 în data de 23 februarie 2024. Cu toate acestea, este important de menționat că o eroare în comunicat a indicat anul 2023 în loc de 2024, scrie Bucpress.eu.

Proiectul Regulamentului propune ca organizațiile nonguvernamentale să poată trimite cereri cu „informații despre locuirea neîntreruptă în localitatea vizată a persoanelor aparținând minorității (comunității) naționale din Ucraina în ultimii 100 de ani”. Acesta solicită, de asemenea, „documente care conțin date privind rezultatele recensămintelor populației din URSS, precum și despre recensămintele din 1900 din Austro-Ungaria, din 1910, Republica Polonă din 1921 și 1931, Cehoslovacia din 1921 și 1930, și ale Regatului României din 1930”.

Comunitatea românească este îndemnată să participe activ la această dezbatere de importanță crucială pentru identitatea și recunoașterea minorităților naționale în Ucraina. Potrivit unei postări p Facebook a lui Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, „se întrevede situația în care, Ucraina nu va accepta datele statistice privind prezența înaintea recensământului român din 1930 a populației române din Ținutul Herța, spre exemplu, sau cele din perioada 1856-1878 cu privire la populația românească a fostelor județe Cahul, Bolgrad și Ismail”.

De remarcat că dezbaterea este organizată cu maximă urgență și cu o promovare minimă.

Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței nu a distribuit încă informații despre această dezbatere pe pagina sa de Facebook, cu toate că dezbaterea a fost anunțată pe site-ul instituției încă de ieri, 20 februarie 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău