Dezbatere IPN | Constantin Borosan: România este pilonul securității Rep. Moldova
-
02 Mai 14:15
Rep. Moldova are ambiția să intre în piața unică energetică europeană în anul 2025. Avansarea pe domeniul energetic se datorează și experienței României, care a susținut R. Moldova în cele mai complicate crize energetice. Subiectul a fost discutat în cadrul unei dezbateri organizate de agenția IPN cu privire la cooperarea moldo-română pe domeniul energetic, informează Radio Chișinău.
România este pilonul securității Rep. Moldova, a subliniat secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan. El a amintit în acest context despre gazoductul Iași-Ungheni, care a contribuit la securitatea energetică a R. Moldova. Referindu-se la interconectarea rețelelor electroenergetice dintre Rep. Moldova și România, Constantin Borosan a subliniat că deja avem mai multe memorandumuri semnate pentru interconectarea și dezvoltarea sistemului electric:
„Pe lângă Memorandumurile care au fost astăzi menționate: Memorandumul privind proiectele pentru interconectare energetică, electroenergetică și gaze naturale semnat de către miniștrii Energiei, domnul Victor Parlicov și domnul Sebastian Burduja la data de 11 decembrie 2023 la Chișinău, acesta prevede tot ce înseamnă interfața noastră de conectare cu Uniunea Europeană, cu România. Avem Memorandumul semnat în iulie anul trecut între întreprinderile Nuclearelectrica și Energocom în prezența miniștrilor Energiei. Acest Memorandum vizează - În centrala de la Cernavodă urmează a fi investite capacități mari de generare a energiei electrice, încă două blocuri energetice, ne.1 și 2, cam 1400-1500 megawatti, o capacitate foarte mare de producere a energiei electrice și aceste caapcități sunt planificate a fi date în exploatare în anul 2030-2031. Tot în această perioadă Rep. Moldova va avansa și vom finaliza interconexiunile pe care le construim astăzi: Issacea-Vulcănești-Chișinău va fi finalizat, vom finaliza Bălți-Suceva și Strășeni-Gutinaș.
România este pilonul securității Rep. Moldova. Este țara pe care putem să ne bazăm întotdeauna, când au fost cele mai grele crize”, a declarat Borosan.
România susține aspirațiile europene ale Rep. Moldova în domeniul energiei și este un susținător de nădejde al consolidării securității energetice. Conectarea sistemului electro-energetic al Rep. Moldova cu rețeaua continentală prezintă numeroase avantaje, a subliniat secretarul de Stat al Ministerului Energiei din România, Pavel-Casian Nițulescu.
„România susține aspirațiile europene ale Rep. Moldova în domeniul energiei. Sprijină Rep. Moldova în procesul de armonizare cu legislația europeană, în perspectiva integrării în piața internă de energie la nivel comunitar. Pe fondul crizei energetice, dar și a situații de conflict din Ucraina…România a acționat permanent în vederea asigurării securității energetice a Rep. Moldova.
Conectarea sistemului electro-energetic al Rep. Moldova cu rețeaua continentală prezintă numeroase avantaje din perspectiva securității și aprovizionării continue cu energie electrică a acestei țări, realizându-se o mai bună coordonare a fluxului transfrontalier, deschizând Rep. Moldova rute alternative de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale.
România a preluat sarcina de aprovizionare cu energie electrică a Rep. Moldova prin furnizarea prin intermediul companiilor de specialitate, hidroelectrica, nuclearelectrica…, energei electrice de care a avut nevoie Rep. Moldova în perioada de criză energetică și în conflictul de la graniță care, din păcate, este și în acest moment”, spune Nițulescu.
Rep. Moldova este interconectată energetic cu România prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Totodată, pe sistemul electric, Rep. Moldova este conectată cu România prin linia electrică Isaccea-Vulcănești, care acum este prelungită spre Chișinău. În zona de centru va fi construită linia electrică aeriană Strășeni-Gutinaș, iar la nord prin linia Bălți-Suceava.