Dezbatere IPN | Componentele confruntării politice și impactul ei asupra societății

  • 24 Martie 2021 13:28
Dezbatere IPN | Componentele confruntării politice și impactul ei asupra societății

De cel puțin trei luni persistă o confruntare politică dură, care aduce multă instabilitate și multe riscuri societății moldovenești. Astăzi și mâine se împlinesc trei luni de când Republica Moldova nu are un guvern plenipotențiar și 45 de zile în care trebuie învestit un nou guvern sau dizolvat Parlamentul. Respectiv, conform unor prevederi legale, această perioadă de criză politică ar urma să se încheie. Indiferent dacă se va întâmpla așa sau nu, pentru societate contează motivele și manifestările acestei perioade zbuciumate, precum și efectele ei asupra societății în ansamblu. Despre aceasta au discutat participanții la dezbaterea publică: „Componentele confruntării politice și impactul ei asupra societății”, organizată de Agenția de presă IPN.

Politologul Victor Stepaniuc, ex-vicepremier, a calificat „confruntarea politică”, din punct de vedere al teoriei politice, drept un proces de acutizare a luptei politice, care reprezintă ceva permanent în societățile democratice și nu doar. Și în societățile democratice această luptă politică este mai vizibilă și se desfășoară după mai multe reguli, inclusiv multipartitismul, pluralismul de idei etc.

„Când vorbim despre confruntarea politică, este vorba despre o anumită acutizare, activizare a forțelor politice, contradicțiile dintre ele cresc și se evidențiază. Care ar fi cauzele? Din literatura de specialitate reies circa patru-cinci cauze principale. Este vorba despre confruntările între două elite – cea de guvernare și cea de opoziție. La fel este vorba despre confruntarea între masele largi și elita din vârful puterii de stat. Un alt tip de confruntarea poate fi înseși interesele unor grupuri oligarhice. Desigur, poate fi confruntare între actorii geopolitici și Republica Moldova face parte din aceste spații, când actorii geopolitici mari, influențează în țara noastră asupra clasei politice și acest fapt duce la acutizarea luptei politice”, explică Victor Stepaniuc.

Potrivit lui, în cazul Republicii Moldova se atestă o acutizare a luptei politice legate în general de lupta între două elite. Una este cea care a guvernat țara până în anul 2020, iar alta este elita, care după alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, încearcă să preia puterea. În opinia sa, este nevoie de analizat, din punct de vedere legal, în ce măsură, aceste elite acționează în câmpul constituțional și ce ar însemna poziția lor potrivit căreia anume ele au cea mai înaltă legitimitate. „Următoarea etapă a confruntărilor este criza politică și ea de multe ori are două consecințe mari. Fie sistemul politic este restabilit după o anumită anarhie, după un anumit blocaj, fie aceste sistem politic este resetat, este modificat profund. Aș spune că nu am ajuns astăzi la o criză politică, așa cum ea există clasică. Avem în mare parte o confruntare politică, care la ziua de astăzi se menține în câmpul constituțional, chiar dacă sunt diferite interpretări”, a mai spus politologul.  

Analistul politic Anatol Țăranu a declarat că în viața politică, dintotdeauna, există elementul de confruntarea politică, fiind specificul acestui domeniu de activitate umană. „E greu să-ți închipui viața politică, fără confruntarea politică. Problema este că această confruntare este de diversă intensitate și atunci când vine vorba despre ea trebuie de înțeles cât de mare este potențialul conflictual al unor acțiuni concrete de pe scena politică. Din acest punct de vedere, eu aș adăuga faptul că, confruntarea politică este un element iminent al vieții politice și acțiunii politice”, a notat analistul.

Potrivit lui, în viața politică, de regulă, competiția politică, acțiunea politică, se desfășoară în competiția a două elemente de bază. Pe de o parte, există de obicei majoritatea care se află la guvernare și care dictează regulile jocului. Pe de altă parte, este opoziția politică și prin definiție, între aceste două entități politice, dintotdeauna, persistă stare de conflict, stare de confruntare.

„Nivelul sau gradul de intensitate conflictuală în care se află competiția dintre majoritate și opoziție, ea, de fapt, vorbește despre ceea ce este necesar și nu este necesar societății. De obicei, când gradul de conflict este foarte înalt, viața politică intră într-o debandadă și se întâmplă lucruri care aduc prejudicii societății. Iar când confruntarea se consumă în termeni civilizați, atunci când se respectă necondiționat prevederile legii, atunci confruntarea este una benefică pentru procesul politic, dar și pentru societate, per ansamblu”, a declarat Anatol Țăranu.

Dezbaterea publică „Componentele confruntării politice și impactul ei asupra societății”, este ediția a 179-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-3,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău