Dezbatere în Parlamentul European | R. Moldova regresează în privința implementării standardelor democratice

  • 13 Noiembrie 2018 19:15
Dezbatere în Parlamentul European | R. Moldova regresează în privința implementării standardelor democratice

Republica Moldova regresează în privința implementării standardelor democratice, din care cauză asistența macrofinanciară a fost suspendată, potrivit raportului privind implementarea Acordului de Asociere discutat în Parlamentul European.

Documentul se referă la încălcarea principiilor democratice, ale statului de drept, lipsa unor alegeri corecte și transparente, precum și a sistemului judiciar imparțial, a eforturilor insuficiente de combatere a corupției și a spălării banilor în Republica Moldova. 

Raportul a fost discutat în sesiunea Parlamentului European, alături de cel privind situația din Georgia, care, pare să preia rolul de „istorie de succes” în Parteneriatul Estic, pe care până acum câțiva ani îl deținea Republica Moldova. La Chișinău, situația democrației se agravează în ultimul timp, a declarat raportorul pentru Moldova, europarlamentarul Petras Austrevicius.

El s-a referit în special la modificarea sistemului electoral, anul trecut, în pofida recomandărilor instituțiilor internaționale, dar și la anularea alegerilor din municipiul Chișinău, din această vară, câștigate de un lider al opoziției.

"Moldova pare să fie singura țară, cel puțin în ultimi ani, căreia i s-au impus din partea UE, asemenea condiționalități importante cum ar fi suspendarea fondurilor de asistență. cred însă că faptele vorbesc de la sine", a menționat Petras Austrevicius.

Din cauza derapajelor antidemocratice, un program de asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro a fost suspendat până după alegerile parlamentare din februarie 2019, a declarat comisarul european politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

"Comisia Europeană va suspenda plățile în cadrul asistenței macrofinanciare, iar în colaborarea cu autoritățile moldovene, atragem atenția asupra continuării reformelor în țară pentru beneficiul cetățenilor. Așteptăm acțiuni urgențe în domeniul urmăririi fraudei bancare, independenței sistemului judiciar, luptei împotriva corupției la nivel înalt și nevoii de a asigura că următoarele alegeri parlamentare să fie organizate  în mod corect și liber", a menționat Iohannes Hahn.

 Europarlamentarul român Andi Cristea, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova  a declarat că nu va susține demersul de suspendare a asistenței financiare pentru Republica Moldova. Potrivit lui, cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să sufere din cauza luptelor politice.

"Stabilitatea Republicii Moldova și menținerea ei pe orbita europeană sunt elemente cheie. Cetățenii așteaptă un raport echilibrat, din păcate unii din colegii noștri le oferă un text politizat, parte a unei strategii de comunicare a partidelor de opoziție de la Chișinău pentru alegerile legislative(...)Unele grupuri politice din parlamentul european își exprimă pozițiile față de partidele de la Chișinău. Grupul meu politic știe că lucrurile nu sunt roz în Republica Moldova, dar nu vom lua prizonieri cetățenii pentru interese politice înguste", a opinat europarlamentarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău