Devizul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor este exagerat, experți
-
28 Mai 2021 08:39
Potrivit unor experți, suma de 125 de milioane de lei solicitată de Comisia Electorală Centrală pentru organizarea alegerilor din 11 iulie este exagerată. Specialiștii în domeniul electoral spun că alocarea banilor de către Guvern în rate reprezintă un risc pentru buna desfășurare a scrutinului, întrucât funcționarii electorali ar putea să refuze să participe la organizarea alegerilor atât timp cât nu există certitudinea că vor fi remunerați pentru munca lor, notează IPN.
Potrivit reprezentanților Promo-LEX, alocarea de către Guvern a doar 70 de milioane de lei din cele 125 de milioane necesare ar reprezenta un risc major ca unii funcționari electorali să nu se implice în proces.
„Observăm aici un joc al puterii, cred că se va identifica până la urma un compromis, dar ar fi bine ca el să aibă loc cât mai repede, pentru că din data de 5 iunie își vor începe activitatea birourile electorale, iar oamenii trebuie să aibă certitudinea că vor fi remunerați pentru munca lor. Pentru că există riscul, dacă nu va exista certitudinea că vor fi plătiți, ei să-și abandoneze munca pe parcurs”, a spus Nicolae Panfil, Promo-LEX, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
În același timp, expertul Watchdog Valeriu Pașa spune că bani pentru organizarea alegerilor ar putea fi ușor identificați, întrucât, potrivit legii, pot fi alocate fonduri în valoare de până la 10% din bugetele unor instituți publice. Potrivit expertului, devizul de cheltuieli prezentat de CEC ar fi exagerat.
„CEC-ul a umflat artificial devizul de cheltuieli. Ei au solicitat 125 de milioane de lei, fiind absolut conștienți că necesarul este mai mic. Alegerile prezidențiale, care s-au desfășurat în două tururi, au costat 136 de milioane. Consturile reale ale scrutinului din 11 iulie sunt în jur de 100 de milioane de lei”, a mai spus Valeriu Pașa.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, din cele 125 de milioane de lei necesare pentru organizarea alegerilor, 12 milioane sunt necesare pentru procurarea materialelor anti-Covid. Anterior, premierul interimar Aureliu Ciocoi a menționat că suma poate fi lejer redusă, întrucât există stocuri depozitate de materiale anti-Covid.