Deutsche Welle: Se clatină regimul separatist pro-rus de la Tiraspol

  • 30 Ianuarie 2024 09:42
Deutsche Welle: Se clatină regimul separatist pro-rus de la Tiraspol

În acord cu Kievul și cu alți parteneri externi, Chișinăul este determinat să închidă economic, fără Rusia, „gaura neagră” numită Transnistria, prin reintegrarea Republicii Moldova, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

Primul pas a fost făcut. Noul Cod vamal al Republicii Moldova obligă companiile transnistrene să-și achite taxele vamale la Chișinău. Fără alternativă! Tot ce a putut să facă regimul separatist a fost un protest timid, cu oameni dezorientați, organizat la Tiraspol, ignorat totalmente de Chișinău. Urmează ajustarea reglementărilor fiscale de către Guvernul moldovean, astfel încât toate taxele achitate de firmele transnistrene să ajungă în bugetul național, nu în cel gestionat de regimul separatist. Rusia și regimul de la Tiraspol nu mai pot bloca acest proces atâta timp cât Ucraina rezistă pe câmpul de luptă, se arată în analiză.

Tiraspolul vrea să intimideze Chișinăul cu „intensificarea exercițiilor militare”

Prins între ciocan și nicovală (între Chișinău și Ucraina), regimul separatist pro-rus de la Tiraspol invocă necesitatea „intensificării exercițiilor militare pe fondul tensiunilor în creștere cu Chișinăul”. Pe fundalul eforturilor Chișinăului de a aduce regiunea transnistreană în câmpul constituțional al Republicii Moldova, la Chișinău a venit, cu mesaje tranșante pentru separatiștii transnistreni, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei.

În cadrul unui briefing susținut împreună cu vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, diplomatul ucrainean, care vorbește perfect limba română, a spus că Ucraina este pregătită să reacționeze prompt la orice diversiune rusească de pe tronsonul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene și să facă totul pentru reintegrarea Republicii Moldova. El a menționat că Ucraina va fi un partener foarte activ în procesul de reglementare transnistreană, dar nu se va așeza niciodată la aceeași masă de negocieri cu Rusia.

Ucraina și Rusia fac parte din formatul 5+2 de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean. Este vorba de OSCE, Rusia, Ucraina, Chișinău și Tiraspol + SUA și UE (ultimele două doar cu statut de observatori) – un format total nefuncțional, pe care doar Rusia îl mai invocă propagandistic din când în când. După invazia Rusiei în Ucraina nu a avut loc nicio rundă de negocieri în acest format.

Mesajul lui Păun Rohovei către capii regimului separatist cu cetățenie ucraineană

În cadrul briefingului susținut la Chișinău, ambasadorul Păun Rohovei a menționat că Ucraina este adeptul reglementării conflictului transnistrean exclusiv pe cale diplomatică și în acord cu Chișinăul. El a spus că Kievul va susține inițiativele Chișinăului care au ca scop reintegrarea țării, deoarece asta va însemna bunăstare pe ambele maluri ale Nistrului. „Avem oportunitatea integrării europene și sunt sigur că, la un moment dat, și cei din regiunea transnistreană vor înțelege valoarea acestui deziderat. Susținem necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele recunoscute la nivel internațional. Scopul procesului de soluționare a problemei transnistrene este reintegrarea Republicii Moldova prin redobândirea de către Chișinău a controlului deplin asupra teritoriului său”, a menționat diplomatul ucrainean.

Potrivit lui, Ucraina stă ferm pe poziția de a nu se așeza la masa tratativelor cu Federația Rusă în problema transnistreană și este pregătită să zădărnicească orice tentativă a FSB-ului rusesc de a-i implica pe cei din regiunea transnistreană în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. El a spus că asemenea diversiuni au loc la hotarul cu Ucraina (segmentul transnistrean).

Ambasadorul Păun Rohovei s-a referit și la cetățenia ucraineană pe care o dețin majoritatea exponenților regimului separatist de la Tiraspol, toți având și proprietăți în Ucraina. Fără a da nume, el le-a reamintit că „Ucraina este stat de drept, are o legislație și orice cetățean al Ucrainei trebuie să înțeleagă că, în afară de drepturi, are obligații și responsabilități față de statul său, iar pentru abateri de la prevederile legale există răspundere. (...) Aș vrea ca acest lucru să fie bine înțeles de toți”, a accentuat diplomatul ucrainean.

Declarația sa vine după ce, zilele trecute, Serviciul Ucrainean de Securitate i-a trimis o citație, pentru a fi audiat, pretinsului „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, acuzat de „colaborare cu statul agresor și subminarea ordinii constituționale a Ucrainei”. Liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și oligarhul Viktor Gușan, care controlează regimul separatist, au, de asemenea, și cetățenie ucraineană, dar și proprietăți de miliarde în Ucraina și UE, inclusiv în Germania.

Serebrian: Nu există altă soluție decât reintegrarea plenară

Vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat la briefing că Republica Moldova este determinată să soluționeze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pașnică. Potrivit lui, nu există niciun plan de sugrumare militară sau de altă natură a regiunii transnistrene. „Tot ce dorim este aducerea graduală a acestei regiuni în câmpul legal al Republicii Moldova. Soluționarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe calea dialogului și e important ca toți să înțeleagă că nu există o altă soluție decât reintegrarea plenară a regiunii transnistrene în Republica Moldova”, a menționat Serebrian. El a reiterat că, în pofida complicațiilor pe care le vedem, anul 2024 va fi un an în care vom avea mai mult succes în procesul de reintegrare a Republicii Moldova.

Deocamdată nu există claritate în ceea ce privește demilitarizarea regiunii transnistrene. Prezența militară rusă din stânga Nistrului și lichidarea stocului de muniții de la Cobasna sunt chestiuni care vor trebui discutate la nivel bilateral între Chișinău și Moscova, spunea anterior Oleg Serebrian. Felul cum va fi soluționată această problemă depinde foarte mult de modul în care se va încheia războiul din Ucraina. „Presăm regiunea transnistreană pe anumite segmente să accepte voit sau nevoit regulile de joc ale Chișinăului. Dar atât timp cât există prezență militară rusă în regiune, este greu de imaginat o soluționare definitivă a problemei. Victoria Ucrainei ar deschide perspective noi pentru retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Iar retragerea trupelor deschide perspective foarte reale de reintegrare a țării”, spunea anul trecut Oleg Serebrian într-un interviu acordat postului Deutsche Welle. 

Separatiștii, descurajați să comită noi abuzuri

Determinarea de care dă dovadă Chișinăul în ultima vreme, sentimentul de izolare în interiorul enclavei separatiste și legea votată recent de Parlamentul de la Chișinău, care incriminează separatismul, pun pe jar funcționarii care deservesc regimul separatist pro-rus de la Tiraspol. Aceștia se simt vulnerabili și sunt tot mai reticenți în a-și asuma abuzuri de dragul regimului ilegal. Mai ales după ce, pe 22 ianuarie 2024, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a declarat-o indezirabilă și a întors-o de la aeroport pe pretinsa „președintă” a judecătoriei din Tiraspol, Anna Mamei, responsabilă de condamnarea ilegală a mai multor cetățeni moldoveni. Fiind doar cetățean al Rusiei, ea a încercat să intre în Moldova cu un „pașaport transnistrean”, nerecunoscut internațional, și a fost întoarsă chiar dacă locuiește în regiunea transnistreană.

Un alt caz care a generat panică în rândul reprezentanților structurilor de forță de la Tiraspol este legat de dosarul penal pentru răpire de persoane pe care procurorii moldoveni l-au inițiat pe 24 ianuarie 2024 pe numele securiștilor transnistreni care au răpit o jurnalistă și un cameraman de la Chișinău, în timp ce documentau jurnalistic „protestul” organizat contra Chișinăului de regimul separatist de la Tiraspol. Măsurile întreprinse de Chișinău contra abuzurilor exponenților regimului ilegal de peste Nistru îi descurajează pe reprezentanții structurilor represive separatiste să îndeplinească noi ordine abuzive în raport cu cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

În plus, exponenții regimului separatist de la Tiraspol nu mai pot ieși din Republica Moldova fără notificarea prealabilă și acordul autorităților constituționale de la Chișinău, iar în următoarele luni se va umbla și la mecanismul de înmatriculare a unităților de transport (cu plăcuțe transnistrene) și de admitere în trafic a șoferilor cu permise de conducere eliberate de către structurile separatiste. Deocamdată aceste carnete de conducere pot fi preschimbate în permise moldovenești la autoritățile constituționale, dar situația se va schimba în lunile următoare. „Deocamdată există o recunoaștere tacită a acelor carnete. Ele pot fi preschimbate fără reconfirmarea prin examen a dreptului de șoferie. Dar nu va mai fi tolerată mult timp această situație”, ne-a spus directorul Agenției Servicii Publice de la Chișinău, Mircea Eșanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău