Detalii despre perchezițiile în cadrul dosarului privind certificatele sanitar-veterinare. Șefi de la ANSA și medici veterinari, cercetați pentru o presupusă implicare într-o schemă de corupție

  • 25 Mai 2021 11:47
Detalii despre perchezițiile în cadrul dosarului privind certificatele sanitar-veterinare. Șefi de la ANSA și medici veterinari, cercetați pentru o presupusă implicare într-o schemă de corupție

Mai mulți funcționari ai Direcției Municipale Siguranța Alimentelor Chișinău, inclusiv medici-veterinari, sunt vizați în cadrul anchetei desfășurate de procurorii anticorupție și CNA, în dosarele care vizează corupție la eliberarea certificatelor sanitar-veterinare agenților economici. Astăzi, ofițerii CNA au descins cu percheziții la birourile, domiciliile și automobilele persoanelor anchetate ca și continuare a investigațiilor derulate în aceste cauze, acum câteva luni.

Potrivit materialelor acumulate, în special a imaginilor video obținute, s-a constatat că unii șefi ai Direcției, în complicitate cu un grup de medici-veterinari, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri și bani de la agenții economici, care desfășurau activitate de comercializare a produselor alimentare  în raza mun. Chișinău, pentru a le perfecta autorizațiile necesare. Taxa de protecție, achitată de agenții economici, presupunea eliberarea certificatelor de calitate, dar și evitarea controalelor sanitar-veterinare planificate și altor verificări privind respectarea cerințelor de profilaxie a COVID -19, potivit unui comunicat al CNA. 

În cadrul documentării schemei, s-a stabilit că șeful-adjunct al Direcției  ar fi pretins, acceptat și primit sistematic mijloace financiare, precum și produse alimentare, de la subalternii săi. În perioada documentată, săptămânal, în fiecare zi de vineri, mai mulți medicii sanitari-veterinari ofereau șefului-adjunct al Direcției bunuri sub formă de diferite produse alimentare, ultimul acceptând și primind aceste bunuri pentru sine sau pentru alte persoane din cadrul ANSA. Acestea ar fi fost recompensele pentru eliberarea, fără impedimente, a autorizațiilor sanitar-veterinare de funcționare a unităților de comerț, precum și pentru neîntocmirea proceselor-verbale contravenționale pentru neregulile depistate în urma controalelor.

Astfel, șeful adjunct al Direcției municipale siguranța alimentelor Chișinău și un medic sanitar-veterinar oficial al Direcției au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de corupere pasivă și activă. În urma perchezițiilor, la domiciliul unuia dintre bănuiți au fost depistate sume de bani în lei și valută străină (3335 de euro, 330 de dolari și 33 500 de lei), proveniența banilor urmând să fie stabilită în cadrul anchetei.

Urmărirea penală în acest caz a fost începută la finele anului 2020, conform elementelor infracțiunilor prevăzute de art.324 și 325 cod penal - corupere pasivă și activă. La ora actuală, pe rol sunt 57 de cauze penale, conexate într-o singură procedură, în care  25 de persoane au statut de bănuit și 3  de învinuit (arest la domiciliu). 

Amintim că, pe 20 martie curent, mai mulți funcționari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, dar și agenți economici, au fost documentați de CNA și procurorii anticorupție, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat comercianților, care desfășurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieței Centrale, certificate de calitate și sanitar-veterinare contra mită.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău