Detalii despre pechezițiile de la Primăria Trușeni: primarul și alți funcționari, suspectați de corupție și preluări abuzive de proprietăți
-
14 Septembrie 2021 12:09
Primarul comunei Trușeni, arhitectul-șef, fostul șef al întreprinderii municipale a primăriei și un agent economic sunt cercetați de CNA și procurorii anticorupție în cadrul mai multor dosare de corupție. Aceștia au intrat în vizor, după ce a fost documentat un caz de pretindere de mită din partea funcționarilor primăriei pentru eliberarea unor acte permisive pentru legalizarea unui imobil.
În fapt, cercetările ofițerilor CNA și ale procurorilor au identificat multiple cazuri de pretindere de mijloace financiare de la agenți economici și persoane fizice în schimbul eliberării certificatelor de urbanism pentru construcție și a altor documente pentru legalizarea unor imobile sau terenuri. Sumele pretinse de grupul de funcționari variau între 500 și 1000 de euro, dar au fost documentate și cazuri în care au fost pretinse și bunuri materiale (terenuri) în schimbul eliberării unor acte permisive.
Totodată, în cadrul ivestigațiilor și acțiunilor de urmărire penală, a fost documentată și tentativa de preluare abuzivă a unor proprietăți, care aparțineau unei locuitoare, în vârstă de 73 de ani, a comunei Trușeni. Astfel, au fost obținute imagini video din biroul de serviciu al primarului de Trușeni, unde au avut loc discuții dintre edil și complicii săi privind planul de deposedare de avere a unei femei singure. Potrivit rolurilor împărțite între complici, aceștia urmau să obțină încrederea pensionarei, prin oferirea unor atenții, pentru a putea intra în posesia actelor originale de proprietate asupra casei de locuit din Trușeni, a unor terenuri, dar și a unui apartament din capitală. De asemenea, din discuțiile purtate, banii pe care i-ar fi obținut după vânzarea proprietăților menționate, urmau a fi împărțiți între membrii grupului.
Pe numele primarului, arhitectului-șef, fostului șef al întreprinderii municipale și a unui agent economic au fost deschise dosare penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență. Aceștia au fost reținuți și escortați la CNA pentru audieri. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.
Amintim că, până la o decizie definitivă și irevocabilă de judecată, orice persoană se prezumă a fi nevinovată.
Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.