Detalii despre bugetul asigurărilor sociale de stat, aprobat în primă lectură
-
08 Decembrie 2017 08:54
Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pe anul 2018 a fost aprobat în primă lectură la ședința Parlamentului de joi, 7 decembrie.
Potrivit proiectului, veniturile la bugetul respectiv pentru anul viitor sunt estimate în sumă de 19,312 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 1,798 miliarde de lei, în comparație cu anul 2017. În structura veniturilor, 65% vor constitui resursele generale ale BASS și 35% – transferurile de la Bugetul de stat, transmite IPN.
Boris Gîlca, secretar general de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 sunt estimate la 19,312 miliarde de lei, cu o creștere de 1,798 miliarde le ei în raport cu veniturile aprobate pentru anul curent. Acestea vor acoperi subprogramele BASS, în corespundere cu prioritățile politicilor sectoriale.
Astfel, la subprogramul de protecție a familiei și copilului sunt prognozate cheltuieli majorate cu peste 44%, față de anul curent, la cel de protecție a persoanelor în etate – cu circa 14%, pentru protecția persoanelor cu dizabilități – circa 12% etc.
Proiectul BASS propune menținerea tarifului total al contribuției de asigurări sociale de stat în cuantum de 29%, din care partea datorată de către angajator va constitui 23% și partea datorată de angajat – 6%. La fel, este menținut tariful contribuției de asigurări sociale de stat în proporție de 22% la fondul de remunerare a muncii persoanelor angajate în baza contractului individual de muncă în sectorul agricol, din care 6% vor fi subvenționate de la bugetul de stat.
Urmează să fie păstrat și mecanismul de indexare a taxei fixe anuale în funcție de rata creșterii salariului mediu pe țară pentru anul precedent pentru persoanele fizice, ce își desfășoară activitatea pe cont propriu (întreprinzători individuali, avocați, notari, executori judecătorești, administratori autorizați), precum și pentru titularii patentei de întreprinzător, care va fi de 8 424 lei. Aceeași sumă va fi achitată și de persoanele fizice pentru asigurarea benevolă, pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale. Pentru persoanele fizice proprietari sau arendași de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual taxa fixă de asigurare va constitui 2 148 lei.
Proiectul urmează să fie adoptat în lectură finală.