Despre violența în familie trebuie să se vorbească mai mult, premier

  • 06 Mai 2022 18:48
Despre violența în familie trebuie să se vorbească mai mult, premier

Violenței în familie trebuie să i se acorde mai multă atenție. Să se vorbească mai mult despre această problemă și să fie căutate soluții pentru prevenirea și combaterea fenomenului. Despre aceasta a vorbit premierul Natalia Gavrilița, care a vizitat astăzi Centrul pentru reabilitarea supraviețuitoarelor violenței, deschis în anul 2020 în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, transmite IPN. „Trebuie să ne implicăm activ pentru a-i proteja pe cei aflați în dificultate și a le oferi tot sprijinul de care au nevoie”, a subliniat premierul, citat într-un comunicat de presă.   

Centrul are zece angajați și oferă servicii sociale, consultații și cazare. Timp de un an, 58 de femei au beneficiat de asistență, dar în ultima perioadă instituția a primit și peste 100 de refugiați. În cadrul Centrului pot fi găzduite, pe un termen de până la șase luni, până la 20 de persoane concomitent: femei și copiii, cărora li se oferă camere separate, dotate cu tot necesarul. De asemenea, centrul dispune de un spațiu unde locatarii își pot petrece timpul liber, dar și de o cameră de joc pentru copii. Instituția este adaptată și pentru persoanele cu dizabilități, iar la primul etaj al clădirii se află un centru comunitar, destinat femeilor și bărbaților din grupuri dezavantajate, precum și persoanelor care au nevoie de consiliere sau sprijin.

Pentru a desfășura activități de sensibilizare în mai multe localități din UTA Găgăuzia, a fost creată Unitatea mobilă a Centrului, care oferă sprijin pentru zeci de persoane în prevenirea și combaterea violenței de gen, dar și angajarea femeilor din grupurile dezavantajate.

Premierul Natalia Gavrilița a menționat că extinderea serviciilor prestate în cadrul Centrului este importantă și în contextul implementării Convenției de la Istanbul, privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Potrivit vicepreședintei Comitetului Executiv a UTA Găgăuzia, Olesea Tanasoglo, deschiderea Centrului a oferit posibilitatea de a acorda asistență tuturor femeilor care au nevoie de asta.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanțare în sumă de 90 de mii de dolari pentru renovarea clădirii, crearea infrastructurii, dar și a echipelor multidisciplinare pentru prestarea serviciilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău