Despre cum și-a schimbat acționarii compania concesionară a Aeroportului Chișinău. Reacția Avia Invest (doc ZDG)

  • 26 Decembrie 2019 18:17
Despre cum și-a schimbat acționarii compania concesionară a Aeroportului Chișinău. Reacția Avia Invest (doc ZDG)

„Komaksavia Airport Invest” Ltd., care deține 95% din „Avia Invest”, companie care administrează Aeroportul Chișinău, și-a schimbat acționarii în mai multe instanțe de-a lungul timpului, ca în prezent să ajungă în gestiunea omului de afaceri rus, Andrei Goncearenko. Documente expediate însă în adresa mai multor instituții mass-media, arată că din 12 decembrie, acționar al „Komaksavia” ar fi bulgarul Marin Tenev, care are conexiuni cu omul de afaceri Vladimir Russu, fost proprietar al „Casei Albe” de la Valea Morilor.

În adresa mai multor instituții mass-media au parvenit documente cu privire la fondarea, deținerea și înstrăinarea „Komaksavia Airport Invest” Ltd. Potrivit acestor documente, ultimul dintre care datează din 12 decembrie 2019, acționar al „Komaksavia” ar fi Marin Mihov Tenev, care a deținut acțiunile companiei și în perioada 4 aprilie 2018 – 28 august 2019, înainte ca aceste acțiuni să ajungă la NR Investments Limited. În documentele cu privire la tranzacțiile prin care a trecut „Komaksavia” nu figurează însă și omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, prezentat de „Avia Invest” ca beneficiar al „Komaksavia”, scrie ZdG.md.

Cum și-a schimbat acționarii „Komaksavia Airport Invest” Ltd.

Documentele expediate în adresa mai multor instituții mass-media arată că „Komaksavia”, fondată în 2016, l-a avut ca și acționar, în perioada 19.08.2016 – 22.08.2016, pe Kyriakos Panagos, avocat în cadrul biroului de avocatură & consultanță Panagos&Panagos.

Ulterior, compania a fost transmisă, până în aprilie 2018, afaceristului rus Modris Karklinsh care, la rândul său, a transmis compania bulgarului Marin Mihov Tenev. Rise Moldova a scris anterior că Tenev are conexiuni cu omul de afaceri moldovean Vladimir Russu. Familia lui Vladimir Russu este cea care a construit „Casa Albă” din coasta parcului Valea Morilor, atribuită de unele insituții mass-media lui Vlad Plahotniuc. 

Odată cu preluarea acțiunilor „Komaksavia” de către Marin Tenev a fost schimbată și structura Consiliului de Administrație al Avia Invest, membri ai căruia au devenit deputatul fugar Ilan Șor și mama sa Ilona Șor.

Marin Tenev a fost acționar al „Komaksavia” până în august 2019, când compania a fost preluată NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey, beneficiar fiind Nat Rothschild. La 23 decembrie, NR Investments Ltd a anunțat că renunță la cota de 95 % din compania Avia Invest. Documentele expediate în adresa instituțiilor mass-media arată însă că, din 12 decembrie, acționar al „Komaksavia” a redevenit Marin Mihov Tenev, nu Andrei Goncearenko, așa cum a prezentat „Avia Invest”.

Poziția Avia Invest

Ziarul de Gardă a solicitat o reacție din partea „Avia Invest” care, la rândul său, ne-a comunicat că beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd. este omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, care urmează a fi inclus oficial, în calitate de beneficiar al companiei, în Registrul comercial al Ciprului. Tranzacția de transmitere a acțiunilor către noul investitor ar fi avut loc la 23 decembrie.

„Informăm că, aproximativ două săptămâni în urmă, NR Investment Ltd. a anunțat despre intenția de a desface afacerea cu „Komaksavia Airport Invest” Ltd. Imediat după acest anunț, dl Marin Tenev a demarat negocierile privind transferul companiei către noi potențiali investitori. Andrei Goncearenko demult era interesat de Aeroportul Internațional Chișinău, iar luni, 23 decembrie, a fost semnată tranzacția cu privire la transmiterea acțiunilor „Komaksavia Airport Invest” Ltd. că noul investitor. Asemenea tranzacții au loc în două etape. În prima etapă are loc înregistrarea tranzacției. Timp de două zile, în Registrul comercial al Ciprului va fi inclus oficial numele lui Andrei Goncearenko în calitate de beneficiar al „Komaksavia Airport Invest”. Ulterior, va urma etapa a doua, care prevede că timp de două săptămâni să fie definitivate toate procedurile ce țin de documentație”, este menționat în reacția oferită de Avia Invest.

Andrei Goncearenko este fost top-manager la Compania „Gazprom”, cu interese de afaceri în diferite domenii precum construcții, dezvoltarea infrastructurii, imobiliare și comerț. Potrivit presei ruse, Goncearenko este proprietarul a patru case centrale din Londra, în valoare de 250 de milioane de lire sterline, inclusiv Hanover Lodge, „cea mai scumpă casă a Regatului Unit”, pentru 120 de milioane de lire sterline. În 2010, în publicațiile online au apărut informații conform cărora asistentul lui Andrei Goncearenko a predat poliției ruse 1,5 milioane de dolari pentru a opri efectuarea unui control la Gazprom Stroy Engineering.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău