Deși Rusia neagă, ONU confirmă prezența mercenarilor ruși în Libia

  • 07 Mai 2020 11:41
Deși Rusia neagă, ONU confirmă prezența mercenarilor ruși în Libia

Sute de mercenari ai unei societăți de securitate paramilitară din Rusia luptă de partea puternicului mareșal Khalifa Haftar în Libia, țară devastată de un război civil, potrivit unui raport intern al ONU, citat de dpa, preluat de Agerpres.

Maximum între 800 și 1.200 de mercenari ai societății private "Grupul Wagner" staționează în Libia pentru a lupta împotriva guvernului susținut de ONU în capitala Tripoli, conform raportului confidențial al experților Națiunilor Unite, din care au fost consultate extrase de către agenția citată de presă.

Dar autorii raportului menționează că nu "sunt în măsură să verifice în mod independent importanța desfășurării acestora", conform unui rezumat al textului primit de AFP.

Se presupune că grupul ar avea conexiuni cu Kremlinul. Moscova neagă constant că ar fi direct implicată în războiul civil devastator din Libia.

Membrii "Grupului Wagner", între care lunetiști, sunt experți în artilerie și în atacuri aeriene, conform raportului ONU.

"Desfășurarea lor a acționat ca un veritabil stimulent pentru Haftar", se menționează în document.

"Grupul Wagner" se presupune că ar fi activat în Siria, Ucraina și Republica Centrafricană (RDC).

Publicațiile americane The New York Times și The Washington Post au informat despre prezența "Grupului Wagner" anul trecut, dar ONU a confirmat aceasta abia acum.

Conform acestui raport al experților ONU privind respectarea embargoului asupra armelor în Libia, alături de forțelor pro-Haftar ar activa și combatanți sirieni veniți de la Damasc, notează AFP.

Din aprilie 2019, mareșalul Haftar, comandantul forțelor din estul Libiei, a declanșat o ofensivă împotriva Tripoli pentru a înlătura Guvernul de uniune națională (GNA).

Săptămâna trecută, Haftar a anunțat oprirea luptelor pe perioada lunii sfinte a Ramadanului, lună de post musulman.

În ultimele zile, GNA a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra a două orașe strategice la vest de Tripoli.

Libia, țară bogată în rezerve de petrol, traversează o situație de instabilitate profundă de la răsturnarea fostului dictator Muammar Gaddafi în 2011 și a devenit scena de luptă pentru forțe rivale proxy. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău