Deși nu au nevoie de viză, cetățenii români care călătoresc în Israel trebuie să obțină o autorizație electronică de călătorie

  • 13 Ianuarie 15:52
Deși nu au nevoie de viză, cetățenii români care călătoresc în Israel trebuie să obțină o autorizație electronică de călătorie

Cetățenii români care călătoresc în Statul Israel în scop turistic nu au nevoie de viză de intrare pentru o ședere de maximum 90 zile, într-un interval de 180 zile. Deși nu este necesară obținerea unei vize, începând cu data de 1 ianuarie 2025, înainte de sosirea în Statul Israel, este obligatorie obținerea unei autorizații electronice de călătorie (Electronic Travel Authorization – ETA-IL), indiferent de vârstă și de tipul de pașaport deținut, informează MAE român.

Autorizația electronică de călătorie se obține exclusiv pe cale electronică, taxa de 25 NIS (șekeli israelieni) putând fi achitată online, cu cardul bancar, scrie Digi24.

Procedura pentru obținerea ETA este disponibilă la https://israel-entry.piba.gov.il/, iar informații suplimentare pot fi consultate la: https://www.gov.il/en/departments/topics/eta-il/govil-landing-page.

Persoanele care întâmpină dificultăți tehnice în procedura de obținere a autorizației pot solicita sprijin la adresa de email – [email protected].

Autorizația este valabilă 2 ani de la data eliberării sau până la data expirării perioadei de valabilitate a pașaportului, dar trebuie reînnoită în cazul în care intervin modificări cu privire la nume, sex, cetățenie, pașaport etc.

În perioada 1 iulie - 31 decembrie 2024, va fi derulat un program pilot, cetățenii români având posibilitatea de a solicita autorizația fără achitarea taxei menționate mai sus.

ATENȚIE! Deținerea unei ETA-IL valabile nu garantează intrarea în Statul Israel, decizia de permitere/nepermitere a intrării fiind luată de autoritățile israeliene la momentul trecerii frontierei.

Pentru călătorii altele decât cele în scop turistic (muncă, studii, vizită în scop de faceri, tratamente medicale), cetățenii români trebuie să obțină, în prealabil, viză de intrare. Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data prevăzută pentru intrarea în Israel.

La sosirea în Statul Israel toți posesorii pașapoartelor temporare vor fi supuși unor verificări detaliate. Procedurile de control al trecerii frontierei se realizează exclusiv de către autoritățile Statului Israel, care au responsabilitate exclusivă cu privire la admiterea sau refuzul intrării pe teritoriul statului.

În ce situații poate fi refuzată intrarea

Poate fi refuzată intrarea în Statul Israel în următoarele situații:

- motive de securitate națională, ordine publică sau de natură penală;

- cetățeanul străin călătorește în Statul Israel pentru o perioadă mai mare de 90 de zile și nu deține viza de intrare necesară conform scopului deplasării;

- cetățeanul străin a venit în vizită iar gazda nu este cetățean israelian sau rezident permanent;

- cetățeanul străin nu primește aviz pozitiv în cazul interviului desfășurat la frontieră; există suspiciuni de migrație ilegală, respectiv că cetățeanul străin nu va mai părăsi teritoriul Statului Israel; cetățeanul străin nu justifică în mod clar scopul pentru care dorește să intre în Statul Israel;

- permisul de intrare deținut nu este conform sau în termen de valabilitate; există suspiciuni de acces ilegal pe piața muncii locală;

- cetățeanul străin nu cooperează sau refuză să coopereze cu autoritățile de frontieră în cadrul procedurilor de permitere a accesului pe teritoriul Statului Israelul; fals privind identitatea sau documentele deținute;

- cetățeanul străin are un comportament violent; cetățeanul străin a avut în trecut perioade de ședere ilegală pe teritoriul Statului Israel; cetățeanul străin are datorii către Statul Israel, urmare deplasărilor sale anterioare;

- cetățeanul străin este suspect de activitate misionară sau prozelitism; existența unei interdicții de intrare pe teritoriul Statului Israel sau refuzuri anterioare ale autorităților israeliene de a permite accesul;

- cetățeanul străin a depășit dreptul de ședere în calitate de muncitor străin; cetățeanul străin a desfășurat activități lucrative în Statul Israel în trecut, fără drept de muncă, în calitate de turist;

- cetățeanul străin desfășoară sau a desfășurat activități de promovare a boicotării produselor israeliene ori alte activități similare.

Este interzis persoanelor care se deplasează în Israel în scopuri turistice să desfășoare activități lucrative. În cazul încălcării acestei reguli, persoana în cauză este expulzată în tara de origine și i se aplică interdicția de a intra în Israel, pentru o perioadă cuprinsă între 7 și 10 ani.

Persoanele care au lucrat în trecut în mod legal în Israel în următoarele domenii: agricultură, industrie, construcții, asistență la domiciliu sau alte servicii, fără a întâmpina probleme, se pot întoarce în Statul Israel în scop turistic numai după o perioadă de cel puțin un an de la data părăsirii teritoriului israelian.

Persoane care au nevoie de permisiunea autorităților israeliene pentru intrarea în țară

Următoarele categorii de persoane au obligația de a obține, anterior efectuării călătoriei, permisiunea autorităților israeliene pentru intrarea în acest stat:

- persoanele expulzate sau cărora li s-a refuzat intrarea anterior;

- persoane care au stat ilegal pe teritoriul israelian;

- persoanele care doresc să viziteze cetățeni străini care lucrează legal în Statul Israel;

- rude ale cetățenilor străini care lucrează în Statul Israel.

Cetățenii români care călătoresc în Statul Israel și care anterior au fost sancționați ca urmare a încălcării regimului de vize în această țară, sunt sfătuiți să își verifice statutul juridic actual pe lângă autoritățile israeliene, înainte de a se deplasa în această țară.

Verificarea statutului juridic este necesară deoarece accesul poate fi restricționat pentru persoanele care în trecut au lucrat pe piața muncii din Statul Israel cu viză de muncă sau care au încălcat legislația locală, fiind supuși unor măsuri privative de libertate.

În lipsa demersurilor de verificare a statului juridic, persoanelor care călătoresc în Statul Israel le poate fi refuzat accesul în țară, riscând inclusiv reținerea pe aeroportul internațional Ben Gurion – Tel Aviv până la îmbarcarea pe următoarea cursă retur.

În situația refuzului accesului în Israel, respectiv aplicării unei interdicții de revenire pe o perioada determinată, autoritățile române nu pot interveni în deciziile părții israeliene fiind necesară contactarea instituțiilor israeliene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:4,12 m/s
Tue
-0
Wed
-0
Thu
0
Fri
1
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău