Deși diplomații încearcă să salveze acordul nuclear, Teheranul continuă să își dezvolte capacitățile de îmbogățire a uraniului
-
10 Aprilie 2021 16:45
Iranul a anunțat, sâmbătă, că și-a dezvoltat capacitatea de îmbogățire a uraniului cu noi cascade de centrifuge modernizate ce permit grăbirea procesului, relatează Agerpres. Conform acordului nuclear, pe care diplomați din țările participante și din Iran încearcă să îl salveze în aceste săptămâni, utilizarea acestor cascade este interzisă.
Anunțul Teheranului vine în contextul în care, la Viena, au loc discuții între reprezentanți ai Iranului și celorlalte state care participă la acordul din 2015 - Germania, China, Franța, Regatul Unit și Rusia - pentru restabilirea acestuia după ieșirea Statelor Unite în timpul președinției lui Donald Trump.
Vineri, un oficial american a declarat, sub condiția anonimatului, că Washingtonul a făcut indirect propuneri „foarte serioase” Iranului pentru a relansa acest acord și că americanii se așteptau la o „reciprocitate” din partea Teheranului. Măsurile anunțate sâmbătă de executivul iranian nu merg în această direcție.
Președintele iranian Hassan Rouhani a inaugurat oficial o linie de 164 de centrifuge IR-6 și alta de 30 IR-5, instalate în complexul nuclear Natanz (centrul Iranului), în timpul unei ceremonii prin videoconferință transmisă de televiziunea de stat.
„Vă rugăm să lansați operațiunea de alimentare cu gaz (de uraniu) a cascadei de centrifuge de nouă generație în complexul de îmbogățire din Natanz”, a declarat președintele.
Televiziunea de stat nu a difuzat imagini cu aceste cascade, dar ingineri în haine albe care au intervenit în duplex au confirmat punerea în funcțiune a acestei linii de centrifuge.
Diplomații încearcă, la Viena, să salveze acordul nuclear din 2015
Acordul de la Viena este „muribund” de când Statele Unite au ieșit unilateral din pact trei ani mai târziu, în 2018, în timpul președinției lui Donald Trump, restabilind o avalanșă de sancțiuni economice și financiare împotriva Iranului. Ca răspuns, Teheranul a început să se desprindă de angajamentele sale începând din mai 2019, iar ritmul s-a accelerat în ultimele luni.
Noul președinte american, Joe Biden, a declarat că este gata să reintegreze Statele Unite în acord și, astfel, să ridice sancțiunile după negocieri.
La rândul său, Iranul s-a declarat gata să revină la aplicarea integrală a textului, cu condiția ca Statele Unite să ridice mai întâi toate sancțiunile pe care le-au reimpus sau le-au instaurat contra Teheranului din 2018. De asemenea, Teheranul refuză să discute direct cu Statele Unite în această etapă.
Până în prezent, schimburile care au avut loc săptămâna aceasta la Viena între Iran și partenerii săi cu privire la relansarea acordului au fost considerate „productive” de către Uniunea Europeană, care coordonează discuțiile.
Potrivit Rusiei, pentru a „menține impulsul pozitiv”, diplomați din țările care încă sunt părți la acordul de la Viena „se vor întâlni din nou săptămâna viitoare” în capitala Austriei. Potrivit Teheranului, această întâlnire urmează să aibă loc miercuri, la nivel de viceminiștri de externe.
Centrifugele IR-5 și IR-6 îmbogățesc uraniul mai repede și în cantități mai mari decât centrifugele IR-1 de „prima generație”, singurele pe care Acordul de la Viena îi permite Iranului să le utilizeze. Acordul confirmă dreptul Iranului la un program nuclear pașnic, dar împiedică orice acces al acestei țări la bomba atomică.
Rouhani a repetat cu ocazia acestei ceremonii organizate pentru „Ziua Națională a Tehnologiei Nucleare” că programul nuclear al țării sale este pur „pașnic”.