Deși ANI raportează tot mai multe declarații de avere, EXPERȚII se întreabă în ce măsură se reușește verificarea informațiilor incluse acolo
-
15 Aprilie 2019 13:45
Aproape 58 de mii de declarații de avere și interese personale au fost depuse de către funcționarii publici și demnitarii din Republica Moldova, pentru anul trecut. Totuși, încă 1100 de funcționari nu au depus declarațiile de avere, relatează Radio Chișinău.
De la începutul anului și până pe 31 martie, aproape 58 de mii de funcționari publici au depus online, prin sistemul „e-Integritate”, declarațiile de avere și interese personale. Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate au anunțat, într-o conferință de presă, că pentru anul trecut au fost depuse cu 2400 de declarații mai mult decât pentru 2017.
Președinta ANI, Rodica Antoci, a calificat aceste rezultate drept „un mare succes”, menționând totuși că autoritatea nu are suficienți inspectori care să verifice declarațiile.
„Pentru ANI aceste rezultate sunt de un succes impunător, luând în considerație al doilea an de implementare a depunerii declarației de avere și interese personale în format electronic. ANI dispune de nouă inspectori de integritate și 16 funcționari publice, dar instituția reușește să-și îndeplinească sarcinile”.
Totuși, alte 1100 de persoane nu au depus declarația de avere și interese personale în termen. Reprezentanții ANI urmează să examineze fiecare caz și să stabilească dacă aceștia vor fi sancționați și în ce mod. Ei apreciază că funcționarii devin mult mai responsabili în procesul de completare a declarațiilor.
Expertul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice salută faptul că funcționarii publici respectă legea și depun declarațiile în termen, însă se întreabă dacă ANI poate verifica autenticitatea informațiilor incluse în acestea.
„Este un succes pentru persoanele care execută legea și își depun declarația în termen. Întrebarea este în ce măsură ANI, având un personal mult mai mic, poate să verifice autenticitatea și veridicitatea informațiilor incluse acolo. Există un număr mai mare de declarații, dar să nu uităm că în anii precedenți au fost mai multe activizări și au plecat din sistem, în timp ce ANI are puțini angajați. În mass-media, am văzut că jurnaliștii de investigații demonstrează că mai apar conflicte de interese care nu au fost declarate pe parcurs și vedem câteodată că este o reacție limitată din partea ANI în acest sens”.
Pentru al doilea an consecutiv declarațiile de avere și interese personale se depun exclusiv în format electronic, prin intermediul sistemului informațional e-Integritate de pe pagina web oficială www.ani.md.
Potrivit legislației, nedepunerea declarației de avere și interese personale, precum și refuzul subiectului declarării de a depune declarația constituie temeiuri pentru încetarea mandatului sau a raporturilor muncă.