Deșertul se extinde în sudul Spaniei. Întreg continentul european ar putea fi afectat în aprovizionarea cu citrice

  • 19 Septembrie 2021 17:18
Deșertul se extinde în sudul Spaniei. Întreg continentul european ar putea fi afectat în aprovizionarea cu citrice DIGI2.ro

Spania este unul dintre cei mai mari producători de lămâi din Europa. Fermierii din statul iberic aprovizionează tot anul continentul cu fructe și legume. Dar agricultura intensivă și verile tot mai fierbinți afectează solul. Fermierii se tem că-și vor pierde mijloacele de trai și cer măsuri pentru a combate criza climatică. Citiți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 și Deutsche Welle.

Potrivit sursei citate, deșertul se extinde în sudul Spaniei, acolo unde Miguel Ángel Gomez lucrează pentru o companie agricolă certificată ecologic. Este îngrijorat că tot mai multe terenuri nu mai pot fi folosite aici, în Andaluzia.

„Plouă tot mai puțin din cauza schimbărilor climatice. Iar atunci când plouă, toarnă cu găleata. Așa că trebuie să folosim eficient apa pentru a face agricultură în mod sustenabil”, spune fermierul Miguel Ángel Gomez.

Dar mulți fermieri nu și-au schimbat încă modul de a gândi și risipesc apa prețioasă. Mare parte din producția de salată ajunge la export, iar cantități mari de apă sunt pur și simplu irosite. Miguel Angel Gomez spune că acest lucru trebuie să se schimbe rapid.

„Nu poți să uzi pur și simplu câmpurile fără a optimiza folosirea apei. Mare parte se pierde aici”, arată fermierul.

Schimbările climatice își fac simțit efectul

Apa este un bun rar în multe părți ale Spaniei. În sudul țării sunt deja regiuni semiaride, iar schimbările climatice își fac simțit efectul.

La două sute de kilometri nord-est, lângă Murcia, lucrurile par să fie în regulă. Cel puțin deocamdată. Timp de secole, fermierii din zonă și-au udat din belșug plantațiile de lămâi folosind mici canale. La fel procedează și José Esquiva. Dar știe că lucrurile nu mai pot continua așa.

„Lipsa apei pune totul în pericol. Aveți grijă de lămâi tot timpul anului și vă puteți trezi în situația de a vă pierde recolta. Trebuie să te pui în pielea fermierilor”, spune fermierul José Esquiva.

Toate țările sunt de vină, cred fermierii spanioli

Dar cine este responsabil? Juan de Dios Hernández de la asociația regională a fermierilor crede că țările puternic industrializate precum Germania trebuie să facă ceva în privința asta. El spune că atât timp cât refuză să respecte Acordul Climatic de la Paris, toate țările sunt de vină pentru că Spania devine din ce în ce mai fierbinte și mai uscată.

„Cu toții trebuie să oprim asta, pentru că ne va afecta pe toți. Dacă producătorii de citrice din Spania sunt afectați de schimbările climatice, acest lucru va afecta și Germania. Dacă se vor pierde plantații întregi, prețurile vor crește”, spune Juan de Dios Hernandez, de la  Asociația Fermierilor din Murcia.

Dar cei mai mulți consumatori europeni se bazează pe bunuri ieftine. Sunt puțini cei pregătiți să plătească prețuri mai mari pentru metode agricole sustenabile.

Avocado, o cultură mai profitabilă

De aceea, unii fermieri apelează la culturi mai profitabile precum avocado. Aici, în Málaga, avocado înlocuiește rapid măslinii tradiționali, un lucru ce o întristează pe Almudena Martín. Vecinul ei și-a tăiat deja livada ca să planteze arbori de avocado, chiar dacă aceștia au nevoie de mult mai multă apă.

Plantațiile de avocado se răspândesc din ce în ce mai mult, au ajuns la o altitudine de peste cinci sute de metri. Dar în zonă e o lipsă mare de apă. Nu suntem la tropice, unde plouă în fiecare zi”, arată fermiera Almudena Martín.

Asociația fermierilor de avocado respinge aceste critici. Directorul ei, Enrique Colilles, susține chiar că plantațiile spaniole de de avocado au un impact mai mic asupra mediului decât cele din alte țări.

„Emisiile de dioxid de carbon sunt mult mai mici decât atunci când fructele de avocado sunt transportate din Mexic în Germania”, spune Enrique Colilles, director Asociația Fermierilor de Avocado.

 

Citiți continuarea materialului pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău