Descoperire uriașă în Pompei | „Vom rescrie cărțile de istorie"

  • 17 Octombrie 2018 19:30
Descoperire uriașă în Pompei | „Vom rescrie cărțile de istorie

O inscripție din cărbune descoperită de arheologi pe un zid în Pompei pare să confirme că orașul roman a fost îngropat de erupția vulcanului Vezuviu în luna octombrie a anului 79 d.Hr., și nu în august, așa cum era cunoscut, anunță marți presa italiană, citată de News.ro.

Potrivit directorului escavărilor de la Pompei, Massimo Osanna, inscripția trasată de un muncitor care lucra într-o vilă cuprinde data celei de-a "16-a zile înainte de noiembrie, ceea ce corespunde cu 17 octombrie". 

Acest graffiti din cărbune fiind de natură fragilă și efemeră, "a fost probabil trasat în octombrie, în anul 79, înaintea erei noastre", a spus el presei. 

Mult timp s-a crezut că distrugerea orașului Pompei a avut loc pe 24 august 79 din cauza unei povești despre erupția vulcanică, scrisă de Pliniu cel Tânăr, cu aproape 30 de ani mai târziu, în două scrisori adresate istoricului latin Tacit. 

Dar Massimo Osanna a amintit că mai multe elemente găsite la fața locului au sugerat că erupția ar fi putut avea loc toamna. 

S-a descoperit în timpul precedentelor săpături, o ramură calcificată cu fructe de pădure care, în mod normal, nu apar înainte de venirea toamnei. Un alt indiciu - arheologii au descoperit în straturile orașului îngropat vestigii de tipsii destinate încălzirii caselor, care nu se potrivesc cu căldura verii. 

Erupția ar fi avut loc pe 24 octombrie. 

Pentru Massimo Osanna, descoperirea desenului, adăugată precedentelor descoperiri, conduce la faptul că Vezuviul a erupt pe 24 octombrie. 

"Astăzi, cu multă umilință, poate că vom rescrie cărțile de istorie căci erupția datează din a doua jumătate a lunii octombrie", a comentat ministrul italian al Culturii, Alberto Bonisoli.

Situl italian cel mai vizitat după Colosseumul din Roma, Pompei a primit un record de 3,4 milioane de turiști în 2017 și aproape 3 milioane în primele opt luni ale anului. 

sursa: digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău