Descoperire istorică în fuziunea nucleară: „Am reușit să producem condiții care se găsesc doar în Soare și în stele”

  • 14 Decembrie 2022 09:50
Descoperire istorică în fuziunea nucleară: „Am reușit să producem condiții care se găsesc doar în Soare și în stele”

O descoperire istorică uriașă a fost făcută de cercetătorii americani în domeniul energiei regenerabile și în cursa de a recrea o formă stabilă de fuziune nucleară, scrie BBC, citat de digi24.ro.

Fizicienii încearcă de mai multe decenii să găsească o cale de a avea fuziune nucleară pentru că aceasta promite o sursă potențială de energie aproape nelimitată și care nu afectează mediul înconjurător. Marți, 13 decembrie, cercetătorii americani au confirmat că au depășit un obstacol major – producerea de energie dintr-un experiment de fuziune – mai exact, mai multă energie a fost produsă decât cea care a fost folosită pentru a începe procesul. Experții spun, însă, că va mai dura mult până ce fuziunea nucleară va putea fi folosită pentru a încălzi și lumina casele oamenilor, scrie sursa citată.

Experimentul a avut loc la National Ignition Facility de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din statul California. Fuziunea nucleară a fost descrisă ca „Sfântul Graal” al producției de energie. Prin fuziune se înțelege unirea atomilor de lumină, un proces care produce o cantitate mare de energie și care se regăsește în Soare și în alte stele. Fuziunea nucleară reprezintă opusul fisiunii nucleare, procesul care are loc într-o centrală nucleară și care se realizează prin ruperea atomilor. Fisiunea produce, însă, multe deșeuri periculoase care rămân radioactive o lungă vreme. Aceste deșeuri sunt deosebit de periculoase și trebuie stocate în siguranță pentru a nu provoca probleme. Fuziunea nucleară produce mult mai multă energie, și doar foarte puține deșeuri radioactive.

Mai mult decât atât, procesul nu produce niciun fel de emisii și, deci, nu contribuie la încălzirea globală și la distrugerea mediului. Una dintre provocările uriașe este ținerea împreună a elementelor necesare în fuziune, fiind nevoie de o temperatură uriașă și de o presiune similară. Până acum, niciun alt experiment nu a reușit să producă mai multă energie decât cea consumată. Experimentul din California a costat 3,5 miliarde de dolari. O cantitate mică hidrogen este pusă într-un recipient de dimensiunea unei boabe de piper. Apoi, un laser puternic este folosit pentru a încălzi și comprima combustibilul pe bază e hidrogen.

Laserul este atât de puternic încât poate încălzi capsula la temperaturi de 100 de miliarde de ori mai mari decât atmosfera Pământului. În aceste condiții extreme, capsula începe să implodeze în ea însăși, forțând atomii de hidrogen să fuzioneze și să elibereze energie. Guvernul SUA: Suntem mai aproape de energie abundentă cu zero emisii Secretara americană pentru energie din cadrul administrației americane, Jennifer Granholm, a numit descoperirea o „reușită reper” în domeniul energiei. În declarație, Granholm a afirmat că oamenii de știință de la Livermore și de la alte laboratoare naționale fac o muncă care va ajuta SUA „să rezolve cele mai complexe și mai presante probleme ale umanității, cum ar fi furnizarea de energie curată pentru a combate schimbările climatice și menținerea unui sistem de descurajare nucleară fără teste nucleare”. „Aprinderea ne permite să replicăm pentru prima dată anumite condiții care se găsesc doar în stele și în soare.

Această piatră de hotar ne aduce cu un pas semnificativ mai aproape de posibilitatea ca energia de fuziune abundentă cu zero emisii de carbon să alimenteze societatea noastră”, a declarat ea. „Așa arată America ca lider, iar noi abia am început” , a mai spus Granholm. „Dacă putem avansa energia de fuziune, am putea să o folosim pentru a produce electricitate curată, combustibili pentru transport, energie, industrie grea și multe altele.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău