Descoperire arheologică pe teritoriul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni
-
26 Octombrie 2016 10:15
Arheologii au descoperit recent pe teritoriul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din orașul Căușeni mai multe obiecte care se presupune că ar data din sec. XVI.
În urma săpăturilor arheologice, cercetătorii au identificat un fragment de aproape doi metri lungime ce amintește de un apeduct, un schelet uman, precum și temelia unei clopotnițe.
Potrivit lui Ion Tentiuc, responsabil la Muzeul Național de Istorie al R. Moldova, toate lucrurile găsite sînt o noutate științifică, constituind ceva inedit pentru spațiul dintre Prut și Nistru. “Se presupune că apeductul este de pe vremea Imperiului Otoman și era folosit pentru aprovizionarea bisericii cu apă. Vom continua săpăturile pentru a descoperi toată construcția”, a menționat Ion Tentiuc, scrie MOLDPRES.
Referindu-se la celelalte obiecte găsite, cercetătorul a specificat că mai multe detalii denotă că ar putea fi vorba de scheletul unui preot care a slujit în această biserică. “Mai multe informații vom cunoaște în urma investigațiilor de laborator ce vor determina vîrsta scheletului și cauza morții”, a precizat arheologul.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un monument unicat în spațiul est-carpatic, acoperit în interior în întregime cu frescă, construit în sec. XVI-XVII.
Săpăturile arheologice de la Căușeni fac parte dintr-un proiect de restaurare a bisericii, lansat la 11 octombrie curent și susținut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală. Proiectul va fi implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova, iar prima etapă urmează a fi finalizată pînă în toamna anului viitor.