Deschiderea unui Birou NATO la Chișinău a provocat DEZBATERI în plenul Parlamentului

  • 02 Decembrie 2016 13:30
Deschiderea unui Birou NATO la Chișinău a provocat DEZBATERI în plenul Parlamentului

Deschiderea unui Birou NATO la Chișinău a provocat vineri, 2 decembrie, dezbateri în plenul Parlamentului, după ce deputații socialiști și comuniști au cerut audierea premierului și a ministrului de externe pe care îi acuză că și-au depășit împuternicirile. Solicitările lor însă au fost respinse. 

După ce joi, 1 decembrie, Guvernul a aprobat, proiectul privind deschiderea Biroului NATO la Chișinău, socialiștii și comuniștii au cerut audierea unor membri ai Executivului, inclusiv a premierului Pavel Filip. Ei consideră că acesta nu ar fi avut dreptul să semneze un asemenea act și că deschiderea unei asemenea instituții ar încălca principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. 

„Considerăm că este o gravă încălcare a normelor constituționale. Considerăm că Republica Moldova nu are nevoie de un astfel de birou, considerăm că Republica Moldova trebuie să-și consolideze neutralitatea. Noi nu avem nevoie de susținerea NATO”, a declarat deputatul PSRM Vlad Bătrâncea.

Solicitarea socialiștilor și comuniștilor a fost respinsă, iar șeful Legislativului, Andrian Candu, a precizat că deputații vor putea audia informațiile solicitate atunci când proiectul va fi discutat în Parlament.

„Acest acord a fost semnat, dar la fel ca oricare acord de acest gen urmează să fie ratificat de Parlament pentru a intra în vigoare. La ratificare, atunci când se va dezbate acest subiect, plenul Parlamentului va avea ocazia să pună toate întrebările”, a constatat Andrian Candu.

Guvernul a aprobat ieri proiectul privind deschiderea unui Birou de legătură NATO la Chișinău.Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, a votat împotrivă. Pentru ca să intre în vigoare, proiectul urmează a fi ratificat de Parlament și promulgat de șeful statului. Dacă va primi toate avizele de rigoare, Biroul va putea fi deschis în luna martie 2017.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău