Deschide.md: Războiul plăcuțelor, Chișinăul a cedat la ordinul stăpânilor de la Moscova
-
22 Ianuarie 2020 09:35
Cotidianul comentează raportul noului procuror Alexandru Stoianoglo. Publicația amintește că absolut toate problemele despre care a vorbit Stoianoglo în conferința sa de presă, toate dosarele pe care le-a vizat în raport, sunt unele foarte cunoscute, despre care s-a tot vorbit de-a lungul timpului.
În fond, Stoianoglo nu a scos nimic nou la suprafață. Totodată, autorul scrie că în acest raport s-au strecurat și „unele detalii care pun la îndoială sinceritatea lui Stoianoglo. El se referă la dosarul privind finanțarea PSRM, acolo unde procurorul general începuse promițător, semnalând lipsa de progrese într-o cauză penală care demarase încă în 2016.
Ulterior însă Stoianoglo s-a arătat deranjat că din noiembrie acest dosar a căpătat turații noi, iar Viorel Morari a implicat zeci de procurori și ofițeri de urmărire penală în el. Mai mult, Stoianoglo a mers mai departe, acuzând că dosarul privind finanțarea PSRM ar fi fost repornit în urma unor „presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie și decembrie”.
Sigur că putem să luăm în calcul că Morari s-a activizat atât de mult în acest dosar, la fel ca și în altele, inclusiv privind jaful din sistemul bancar, din cauza că simțea că ar putea să aibă probleme, scrie autorul. Dar asta nu înseamnă că Stoianoglo ar trebui să pună cruce pe dosarul privind finanțările PSRM. Cotidianul scrie că așteaptă vreun raport măcar (dacă nu rezultate) despre progresele în dosarele privind jaful din sistemul bancar, Aeroport, Air Moldova, Metalferos, interceptările ilegale, situația din iunie 2019, finanțările PSRM, etc.
Procuratura a sabotat munca Comisiei parlamentare care a anchetat concesionarea Aeroportului Chișinău, susține deputatul Igor Munteanu, care a condus această anchetă. El a declarat la TVR Moldova că „Acest lucru este extrem de grav. Până acum, am pierdut jumătate de an uitându-ne în zare. Nu avem niciun fel de certitudini că există procurori care lucrează și vor să dea un rezultat, în sensul anchetării persoanelor culpabile. Evident, sechestrul trebuia să urmat de alte acțiuni”, a spus Igor Munteanu. Deputatul susține grupul Șor a fost favorizat în acest caz. „Ei au preluat bani din aeroport pentru a-și finanța propriile activități. Unde sunt acțiunile procuraturii, ca să identifice banii luați?”, se întreabă președintele Comisiei parlamentare care a anchetat concesionarea Aeroportului Chișinău.
„PR ieftin”. Soluțiile anunțate de Dodon pentru rezilierea contractului cu Avia Invest, desființate de ex-ministra Justiției, titrează Cotidianul. Olesea Stamate a criticat abordările președintelui și susține că unica opțiune viabilă este solicitarea declarării nulității contractului de concesiune prin demonstrarea unei fraude la încheierea contractului. „Aceasta se face de către instanța de judecată, și e cel mai bine să meargă paralel cu cauzele penale care se află în gestiunea procuraturii”, susține Olesea Stamate, comentând că șeful statului nu are soluții. „El inventează, manipulează, dezinformează. Pentru că nici el, nici guvernul lui, nu se pricep la mai mult”, a comentat fosta ministră a Justiției.
Războiul plăcuțelor, Țăranu: Chișinăul a cedat la ordinul stăpânilor de la Moscova, titrează Deschide.md Stăpânii guvernului de la Chișinău, cât și a administrației separatiste de la Tiraspol se află la Moscova și de aceea nu trebuie să ne mire faptul că autoritățile moldovenești au cedat rușinos în războiul plăcuțelor de înmatriculare, Dodon umilindu-se în fața liderului separatist, Krasnoselski. De această părere este analistul politic, Anatol Țăranu.
„Problema este că factorii de decizie de la Chișinău nu dorește să ducă o politică principială în raport cu Tiraspolul, fiindcă toți fac business cu Sheriff, inclusiv cei care guvernează acum. Ceea ce făcea Plahotniuc a fost preluat rapid de noua guvernare. Plus la toate Tiraspolul este sub protecție Moscovei, iar orice comandă de la Moscova este imediat îndeplinită de actuala guvernare de la Chișinău fără a crâcni. Este o abordare rușinoasă a politicii în cauză”, a menționat Anatol Țăranu pentru Deschide.md.
Revista Mass-media în Moldova face o recapitulare a evenimentelor fierbinți care au marcat jurnalismul autohton în ultima perioadă. Slăbirea holdingului media al lui Vladimir Plahotniuc, odată cu plecarea acestuia din țară și de la cârma Partidului Democrat, dar, pe acest fundal, întărirea unui alt holding media, afiliat socialiștilor și președintelui Igor Dodon; comportamentul părtinitor al presei în alegerile locale, interceptările telefonice – sunt printre principalele subiecte.
Referindu-se la concentrarea din audiovizual, jurnalistul Vitalie Călugăreanu susține că puterea a greșit atunci când, după căderea fostului regim, în iunie 2019, nu a restructurat Consiliul Audiovizualului. În opinia autorului, „această «armă letală», care modelează mintea oamenilor pe termen lung, a fost lăsată la îndemâna lui Igor Dodon”, iar acum, „garantul suveranității”, începe construcția „infrastructurii” necesare pentru menținerea puterii pe termen lung.