Deschide.md: Pavel Filip la tribuna ONU cere ca Rusia să-și retragă imediat trupele din stânga Nistrului (Revista presei)
-
01 Octombrie 2018 13:55
Avem nevoie de un Partid al Românilor, titrează în Timpul Silviu Tănase. ”(...) toate realizările cu care se poate lăuda statul R. Moldova se datorează în mare parte unioniștilor. Independența față de URSS au obținut-o ei, nu civicii, găgăuzii, nici ONG-iștii. Debarcarea lui Voronin din 7 aprilie s-a făcut iarăși pentru că PMAN a fost plină de tineri români cu tricoloruri românești. Acordul de Asociere cu UE, eliminarea vizelor s-a făcut tot în perioada în care la putere s-a aflat un partid declarat proromânesc și unionist”, subliniază autorul.
El își îndeamnă cititorii să exploreze ideea înființării unui partid românesc și să propună idei referitoare la cine ar putea reprezenta în viitorul parlament interesele românilor, adăugând că tuturor le este foarte ușor să lovească în unioniști și unionism. ”E dreptul lor s-o facă, dar să ne explice politicos cum vor face o „națiune civică” în R. Moldova fără români și fără ca aceștia să fie reprezentați politic?”, întreabă Silviu Tănase.
Lulea Marius Dorin scrie în Adevărul despre campania stradală desfășurată în România, „Semnează pentru Unirea cu Basarabia”, și încearcă să explice care este miza colectării unui milion de semnături, așa cum și-au propus organizatorii. Astfel, campania are drept scop modificarea Constituției și transformarea României într-un stat unionist.
Autorul amintește că pe 27 martie 2018, Parlamentul de la București a votat o rezoluție prin care România își exprimă, prin aleșii săi, dorința de Unire cu Republica Moldova și care recunoaște dreptul românilor de dincolo de Prut de a-și decide singuri soarta. El adaugă faptul că un demers pentru un Referendum pentru Unire ar salva Anul Centenar și l-ar duce aproape de importanța chiar a celui din 1918.
„O să apară voci critice care să spună că nu aici e nevoie să facem noi informare ci în Republica Moldova. O să fie voci care vor spune că Moldovenii nu vor, că Rusia nu ne va lăsa, că Uniunea Europeană nu va permite, că suntem prea sărăci, că moldovenii sunt prea săraci, că ce facem cu regiunea Transnistreană, că să rezolvăm mai întâi cu clasa politică coruptă, ș.a.m.d... Cu toții va trebui să oferim răspunsuri la toate aceste probleme și să căutăm soluția dincolo de piedicele ce le putem întâmpina”, mai subliniază autorul în Adevărul.
Ziarul Național îl citează pe Ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, care a afirmat în sesiunea finală a celei de a treia ediții a Bucharest Security Conference, că cea mai mare vulnerabilitate a Republicii Moldova este reprezentată de divizările sale teritoriale, etnice sau lingvistice.
În intervenția sa, diplomatul moldovean a menționat că pentru minoritățile din Republica Moldova principalele surse de informare sunt în limba rusă. O altă vulnerabilitate este prezența trupelor ruse în regiunea separatistă transnistreană, ceea ce constituie o amenințare pentru securitatea Republicii Moldova. De asemenea, propaganda rusă este un pericol poate la fel de mare ca prezența forțelor ruse în Transnistria, a adăugat Ambasadorul Mihai Gribincea.
Și portalul Deschide scrie despre discursul premierului Pavel Filip la tribuna ONU, unde a cerut ca Rusia să-și retragă imediat și necondiționat trupele din stânga Nistrului. Este citat analistul Nicolae Negru, care califică acest mesaj ca fiind ”de o importanță fără precedent pentru R.Moldova”.
„Chiar dacă rezoluția adoptată în iunie este un simbolică, ea contează foarte mult. Or Rusia vrea să arate în fața lumii că este o forță morală, vrea să dea lecții de principii și valori. Faptul că, de câțiva ani încoace R.Moldova a început să ceară tranșant retragerea trupelor ruse, ajungând până la cea mai importantă tribună internațională confirmă progresul în acest sens”, afirmă Nicolae Negru.
Oazu Nantoi revine în Cotidianul la subiectul ce ține de orientarea Pro-Moldova a Partidului Democrat. „Declarația lui Plahotniuc cum că PDM devine un partid ”pro-Moldova” este un fel de ”Brexit” moldovenesc – Consiliul Politic Național al Partidului Democrat din Moldova ”a decis”, nu mă îndoiesc, ”unanim”! Mai puțin contează pentru ce au votat cetățenii Republica Moldova la 30 noiembrie 2014, când PDM s-a ales cu doar 15,8% de voturi – puterea-i uzurpată, turma tace, până „la capăt” nimeni nici nu pornește.
Și mai nimeni nu este deranjat de faptul, că se conturează un fel de convergență ideologică între PDM și PSRM! Chiar dacă sărmanul Pavel Filip, trimis la New York să lupte, nu prea convingător, cu prezența ilegală militară rusească, declară că: „în pofida speculațiilor privind vectorul politic al țării, integrarea europeană rămâne unicul plan sustenabil de dezvoltare a Republicii Moldova (?!)”, îl citează Oazu Nantoi în Cotidianul pe premierul Pavel Filip.