Deschide.md | Dodon vrea să anuleze concesionarea Aeroportului, pentru că l-a promis rușilor (Revista presei)

  • 16 Octombrie 09:22
Deschide.md | Dodon vrea să anuleze concesionarea Aeroportului, pentru că l-a promis rușilor (Revista presei)

Revista presei - 16 octombrie.

Chiar dacă au fost revocați din funcție, membrii CSM se întrunesc în ședință, anunță Ziarul de Gardă. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reunesc joi, 17 octombrie, în pofida faptului că au fost revocați din funcție în cadrul Adunării generale extraordinare a judecătorilor, care a avut loc la 27 septembrie. Decizia de convocare a ședinței vine în contextul în care CSM nu a recunoscut hotărârile Adunării generale extraordinare a judecătorilor din 27 septembrie și a depus în acest sens și o contestație prin care a solicitat anularea hotărârii prin care le-au fost ridicate mandatele. Pe agenda ședinței figurează și  examinarea cererii de demisie a lui Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), avizarea proiectului de modificare a legii cu privire la CSM și examinarea opiniei Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege cu privire la reforma CSJ și a Procuraturii, informează Ziarul de Gardă.

„Alegeri locale în Republica Moldova: din Estul Sălbatic spre destin european”, așa comentează Adevărul scrutinul care va avea loc duminică, observând că alegerile vor fi, ca întotdeauna şi un barometru geopolitic în micul stat fost-sovietic, Chişinăul rămânând strategic pentru orientarea pro-europeană. Totodată, publicația remarcă și fenomenul migraţiei primarilor către forţele politice aflate la putere. „Praful se va aşterne şi peste aceste alegeri şi o schimbare profundă şi rapidă în viaţa moldovenilor tot nu va veni, pentru că este imposibil ca un guvern, oricât de curat ar fi, sau bine intenţionat, să facă minuni peste decenii de conducere comunistă sau neo-comunistă”, citim în Adevărul.

Dodon vrea să anuleze concesionarea Aeroportului, pentru că l-a promis rușilor, titrează portalul Deschide.md, care citează presa străină. Preşedintele Igor Dodon face presiuni pentru ca să fie anulat, cât mai repede, contractul de concesionare a Aeroportului şi organizat un nou concurs, în urma căruia va câştiga o companie din Federaţia Rusă. Potrivit jurnaliștilor europeni de la eureporter.co, şeful statului le-ar fi promis unor oameni de afaceri ruşi, care finanţează PSRM, că le va ceda aeroportul. Eureporter.co scrie că Dodon are cel puțin două motive să cedeze Aeroportul Chișinău rușilor. Primul este de ordin politic, deoarece proiectul PSRM și Igor Dodon a fost creat la Moscova și Putin i-a oferit lui Dodon un sponsor din cercul său apropiat. Acum, a venit timpul pentru răsplată, iar acel sponsor vrea să primească Aeroportul Chișinău, apreciat că are cea mai mare dinamică de creștere din CSI. Al doilea motiv ca Dodon să rupă contractul de concesionare a gării aeriene cu orice preț este de ordin economic. Jurnaliștii de investigație consideră că șeful statului ar fi primit mită de la ruși prin intermediul fratelui său, Alexandru Dodon, care a devenit recent partener de afaceri cu fiul procurorului general rus Igor Ciaika. Jurnaliștii de la eureporter.co au ajuns la concluzia că fiul procurorului general rus a ales să facă afaceri cu un antreprenor necunoscut din Moldova numai pentru că acesta e fratele președintelui țării, iar răsplata pentru asta ar putea fi același Aeroport Chișinău.

Mold-street scrie că Air Moldova are un nou beneficiar.  Blue Air Aviation SA din România, care deținea 49% din capitalul Civil Aviation Group SRL, proprietarul Air Moldova, a cedat pachetul. Noul asociat este afaceristul Dzintars Pomers din Letonia, care exercită şi funcţia de administrator al companiei Civil Aviation Group.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chişinău
4,89 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:2,83 m/s
Mon
8 °C
Tue
13 °C
Wed
10 °C
Thu
4 °C
Fri
-0 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4223 0.1009
USD 17.6046 0.0244
RON 4.0755 0.0209
UAH 0.7273 0.0018
RUB 0.2756 0.0011
Arhivă Radio Chișinău