Desant de oficiali europeni la Beijing. După Sanchez, Macron și von der Leyen, șeful diplomației UE, Josep Borrell, ajunge în China săptămâna viitoare

  • 07 Aprilie 2023 09:19
Desant de oficiali europeni la Beijing. După Sanchez, Macron și von der Leyen, șeful diplomației UE, Josep Borrell, ajunge în China săptămâna viitoare

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, va vizita China săptămâna viitoare, continuând o serie de călătorii la Beijing ale unor înalți oficiali europeni, informează Reuters., citată de News.ro.

Josep Borrell va vizita China între 13 și 15 aprilie, a declarat joi purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano.

Președintele francez Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se află în prezent în China, îndemnând Beijingul să își folosească influența pe care o are asupra Rusiei pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a vizitat și el Beijingul săptămâna trecută.

Borrell, șeful serviciului diplomatic al UE, a declarat luna trecută că va vizita China „în curând” și a declarat că parteneriatul Beijingului cu Moscova are limite, în ciuda retoricii oficiale care susține contrariul.

Pe de altă parte, șeful politicii externe a UE consideră că Beijingul nu poate fi un mediator în războiul din Ucraina, deoarece înclină prea mult spre Rusia, dar ar putea facilita un acord de pace cu Moscova. „China nu face distincție între agresor și victimă a agresiunii”, a declarat Borrell în cadrul unui panel organizat în capitala spaniolă Madrid săptămâna trecută. „China nu cere retragerea trupelor rusești din Ucraina”, a punctat el. „Dar China ar trebui să își folosească influența asupra Rusiei pentru a face presiuni pentru pace în Ucraina”, a adăugat el.

În opinia lui Borrell, singurul plan de pace aflat pe masă este cel prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în noiembrie, care include condiția retragerii trupelor rusești și restabilirii teritoriului Ucrainei.

Borrell a mai declarat că UE nu ar accepta o situație ipotetică în care Rusia ar instala un regim marionetă în Ucraina, cu trupe rusești desfășurate la granița cu Polonia, membră a UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău