Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, susține că sesizarea la CCM era inutilă: Votul mixt nu putea fi schimbat

  • 27 Aprilie 2019 08:35
Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, susține că sesizarea la CCM era inutilă: Votul mixt nu putea fi schimbat

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, susține că schimbarea sistemului electoral pentru alegeri anticipate nu se putea face oricum, pentru că ar exista o mulțime de restricții foarte clare în acest sens, care ar rezulta inclusivdin practica internațională.

Comentând hotărârea Curții Constituționale cu privire la acest subiect, el afirmă că sesizarea adresată forului constituțional nici măcar nu ar fi fost necesară, întrucât sistemul electoral nu putea fi oricum schimbat, transmite IPN.

Potrivit lui Sîrbu, dezbaterea pe tema unei eventuale schimbări a sistemului electoral, în cazul alegerilor anticipate, ar fi doar o „manipulare grosolană”.

„Până și binomul Maia-Năstase știe că nu se poate face asta, dar promovează tema ca să justifice de ce aruncă țara în alegeri anticipate. E o temă complet falsă și nu are legătură cu agenda de priorități a cetățenilor, care vor ca politicienii să le rezolve problemele sociale cu care se confruntă, nu să se războiască în presă”, scrie Sergiu Sîrbu într-o postare pe Facebook.

Ca urmare a sesizării depuse de către trei deputați independenți, Curtea Constituțională a emis vineri, 26 aprilie, o hotărâre, conform căreia, anticipatele nu pot avea loc în baza unui alt sistem decât cel folosit la alegerile ordinare. Conform hotărârii CC, Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, însă noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, un nou sistem electoral poate fi implementat numai în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri.

După emiterea hotărârii, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a menționat că, prin hotărârea luată vineri, Curtea Constituțională „și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău