Maia Sandu a comentat decizia Curții Constituționale privind modificarea sistemului electoral

  • 26 Aprilie 2019 11:29
Maia Sandu a comentat decizia Curții Constituționale privind modificarea sistemului electoral

Copreședinta Blocului ACUM, Maia Sandu, a declarat că prin decizia adoptată astăzi, „Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină”

„Toate acestea demonstrează că lichidarea regimului oligarhic este principalul obiectiv care trebuie atins de către actualul legislativ, fără de care Republica Moldova nu are nicio șansă să pășească pe calea normalității, să aibă instituții care să funcționeze în interesul oamenilor și să restabilească încrederea propriilor cetățeni. Să nu uităm să le “mulțumim” și celor trei deputați “independenți” ai Partidului Democrat - Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic”, a mai menționat Maia Sandu. 

Deocamdată, reprezentanții Înaltei Curți nu au reacționat la declarațiile Maiei Sandu. 

Menționăm că magistrații Curții Constituționale au decis astăzi că Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale mai mici decât o legislatură completă.

Noul sistem nu poate fi însă aplicat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate ci doar în alegeri ordinare, cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri.

Curtea a interpretat astfel o sesizare depusă de deputații independenți în care aceștia se pronunțau împotriva unei eventuale modificări a sistemului electoral înainte de posibilele alegeri anticipate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău