Deputatul PAS Igor Chiriac Chișinăul s-a aliniat la aproximativ trei pătrimi din numărul total al sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană

  • 20 Martie 2023 14:39
Deputatul PAS Igor Chiriac Chișinăul s-a aliniat la aproximativ trei pătrimi din numărul total al sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană

Rep. Moldova se aliniază treptat sancțiunilor aplicate de comunitatea internațională Federației Ruse. Potrivit reprezentanților guvernării, Chișinăul deja s-a aliniat la aproximativ trei pătrimi din numărul total al sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană. La începutul războiului, Rep. Moldova era total dependentă de resursele energetice rusești și de aceea nu putea aplica toate sancțiunile europene, a declarat deputatul PAS Igor Chiriac în cadrul unor dezbateri organizate de Agenția de Presă IPN.

După declanșarea războiului rus în Ucraina, Chișinăul a reușit să-și obțină independența energetică, procurând gaze naturale și de pe alte piețe. Acum și din postura de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Rep. Moldova trebuie să se alinieze la sancțiunile împotriva Federației Ruse, a declarat deputatul PAS, Igor Chiriac.

„Rep. Moldova s-a aliniat la cca 70% la sancțiunile impuse de UE. Având în vedere statutul de țară candidată pe care îl are Rep. Moldova, îi impune obligația de a se alinia treptat la sancțiunile UE. La începutul războiului în Ucraina, Rep. Moldova era dependentă de resursele energetice din Federația Rusă, de aceea multe sancțiuni nu au fost puse în practică până acum. La moment, Rep. Moldova încearcă să identifice soluții și pe măsura identificării soluțiilor aceste pachete de sancțiuni sunt tot mai multe și mai multe la care aderă.  Rep. Moldova rupt dependența de Gazprom și s-a lărgit independența energetică, fapt care nu a existat până la momentul actual”, a declarat Igor Chiriac.

Expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea a menționat în cadrul dezbaterii că până la ora actuală au fost adoptate 10 pachete de sancțiuni, menirea lor fiind de a pune treptat Federația Rusă într-o situație mai complicată din punct de vedere economic, energetic și politic.

Totodată, Mihai Mogîldea a accentuat că Federația Rusă utilizează și în prezent toate instrumentele pe care le are pentru a destabiliza Rep. Moldova din punct de vedere politic:

„S-ar putea crea impresia că vor fi loviți agenții economici din Rep. Moldova în urma aplicării sancțiunilor, dar ei deja sunt loviți în urma războiului din Ucraina provocat de Federația Rusă. Riscuri de securitate pentru Rep. Moldova mai pertinente decât cele din prezent nu cred că vor fi, pentru că și în prezent Federația Rusă ar utiliza instrumente de destabilizare a Rep. Moldova, doar că nu o pot face. Cu toate acestea, și UE și Statele Unite și-au anunțat deja sprijinul pentru Rep. Moldova și vor fi gata să acționeze în susținerea noastră în cazul în care efectele acestor sancțiuni vor afecta activitatea diferitor actori din țară. Eu cred că aici putem conta pe sprijinul partenerilor noștri externi și situația va fi una stabila din acest punct de vedere” a spus Mihai Mogîldea.       

Expertul Igor Boțan a afirmat că scumpirea la gaze și limitarea accesului pe piața rusă sunt efectele pe care le resimțim deja și acum, însă beneficiile sancțiunilor țin de viitor:

„Beneficiile sancțiunilor țin de viitor și asta e marea problemă în discuția cu cetățenii. Statutul de țară candidat, perspectivă de aderare la UE, asigurarea independenței energetice, asigurarea securității Rep. Moldova, soluționarea problemei înghețate a Transnistriei toate - acestea sunt soluții de viitor care pot fi foarte benefice pentru Rep. Moldova. Totuși, marea problemă este capacitatea Guvernării să convingă cetățenii că nu Rep. Moldova este vinovată de crearea acestei situații”, a declarat Igor Boțan.

Dezbaterea la tema „Alinierea la sancțiunilor UE împotriva Rusiei: motive și riscuri” este ediția a 277-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de Fundația german „Hanns Seidel”.

Amintim că vicepremierul Nicu Popescu, a anunțat recent că Rep. Moldova pregătește o listă în care sunt incluse 25 de persoane care vor fi sancționate din care jumătate sunt cetățeni ruși. El a precizat că este vorba de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor persoanelor fizice implicate în agresiunea contra Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
17,74
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
18
Mon
16
Tue
15
Wed
15
Thu
16
Arhivă Radio Chișinău