Deputatul Constantin Codreanu: Importanța românilor din afara granițelor - crucială

  • 14 August 2017 18:52
Deputatul Constantin Codreanu: Importanța românilor din afara granițelor - crucială

Președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor din Camera Deputaților, Constantin Codreanu, și-a exprimat, luni, regretul că la această ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului nu există un interes mai mare din partea Guvernului României și a Președinției, întrucât problemele cu care se confruntă românii din comunitățile istorice și din Republica Moldova trebuie să se afle în atenția celor care conduc statul român, scrie Agerpres.

Deputatul PMP Constantin Codreanu s-a referit la faptul că un eveniment similar care a avut loc în Serbia s-a bucurat de atenția președintelui și a premierului și a dat exemplul sprijinului pe care Ungaria îl acordă maghiarilor din afara granițelor.

Deputatul a vorbit, la rândul său, de bugetul insuficient al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care este cel mai mic din Guvernul României, în condițiile importanța românilor din afara granițelor pentru țara noastră este una crucială.

"Strategie pentru românii din afara granițelor există, dar din păcate rămânem doar la nivelul vorbelor și uităm să trecem și la nivelul faptelor, iar legat de importanța românilor din afara României pentru stratul român, este evident că este crucială pentru că vorbim de 10 milioane de români în afara României, lucru amintit chiar în strategia pe care a elaborat-o Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. (...) Noi ne învârtim în jurul cozii pentru românii din afara granițelor țării și am creat un minister care are cel mai mic buget din guvernul României și în loc să ne lăudăm cu acțiuni pe care le întreprindem, ajungem să ne lăudăm cu fonduri pe care nu le dăm pentru acțiunile care se întâmplă în afara României, pentru românii noștri din diaspora, din comunitățile istorice și din Republica Moldova', a conchis Constantin Codreanu.

La Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului participă aproximativ 100 de persoane, din țară și din comunitățile românești din jurul frontierelor și din Balcani, printre invitați numărându-se parlamentari, reprezentanți ai Guvernului României, lideri ai unor organizații civice.

În cadrul dezbaterilor care au loc la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului se va analiza situația românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și din Balcani, dar și a celor din țară, tema centrală a evenimentului fiind: "De la prima unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău