Deputații spanioli resping cu o largă majoritate referendumul privind independența Cataloniei

  • 23 Iunie 2017 09:05
Deputații spanioli resping cu o largă majoritate referendumul privind independența Cataloniei

Deputații spanioli au respins ieri cu o largă majoritate referendumul privind independența Cataloniei anunțat pentru 1 octombrie de șeful executivului acestei regiuni, separatistul Carles Puigdemont, și declarat ilegal de justiție, scrie Agerpres.

Textul, prezentat de Partidul Democrat Catalan al lui Carles Puigdemont, cerea "respectarea" acestei consultări populare pe care guvernul conservator spaniol a interzis-o.

Moțiunea a fost respinsă de 250 de deputați din totalul de 350, reprezentând Partidul Popular (dreapta) al premierului Mariano Rajoy, Partidul Socialist, prima forță a opoziției, și centriștii din Ciudadanos.

Stânga radicală Podemos, singurul partid care apără "dreptul de a decide" al catalanilor printr-un referendum legal după modelul celui organizat în 2014 în Scoția, a votat pentru, ca și partidele regionaliste și separatiste, în total 92 de voturi.

Dezbaterea din parlament ar putea continua în următoarele săptămâni, pentru că Mariano Rajoy l-a invitat pe Carles Puigdemont să își prezinte proiectul în fața Congresului Deputaților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău