Deputații ruși pregătesc o lege care îi va obliga pe unii jurnaliști să se înregistreze drept agenți ai străinătății

  • 03 Iulie 2018 18:57
Deputații ruși pregătesc o lege care îi va obliga pe unii jurnaliști să se înregistreze drept agenți ai străinătății

Deputații ruși pregătesc o lege care îi va obliga pe jurnaliștii ce lucrează pentru anumite mass-media să se înregistreze ca 'agenți ai străinătății', a anunțat marți vicepreședintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, informează AFP.

De anul trecut, o lege permite clasarea tuturor mass-media ce operează în Rusia sub apelativul de 'agent al străinătății', în urma deciziei Ministerului Justiției. Noua lege va merge și mai departe, extinzând apelativul la toți jurnaliștii care lucrează pentru aceste mass-media.

Propunerea de lege a fost votată în a doua lectură de Duma de Stat săptămâna trecută. Dacă va fi adoptată, ea ar urma să fie aprobată în a treia lectură de deputați, apoi votată de senatori, în general o formalitate, înainte de a fi promulgată de președintele rus Vladimir Putin.

Persoanele vizate 'vor trebui să publice rapoarte cu privire la finanțarea lor și modul în care ei își folosesc banii', a declarat Piotr Tolstoi, vicepreședintele Dumei și unul dintre autorii acestei propuneri de lege.

El a adăugat că această nouă lege era necesară ca măsură de retorsiune în cazul în care drepturile jurnaliștilor ruși vor fi încălcate în străinătate. 'Prevedem că aceste măsuri vor avea un caracter reciproc', a declarat el, potrivit comentariilor publicate de consilierii săi.

Potrivit unei legi votate în 2012, organizațiile care beneficiază de o finanțare din străinătate și care au o 'activitate politică', concept foarte ambiguu, trebuie să se înregistreze ca 'agent al străinătății' și să se afișeze ca atare în orice comunicare sau activitate publică.

În noiembrie anul trecut, legea a fost extinsă la toate mass-media internaționale ce operează în Rusia, ca reacție la obligația stabilită pentru postul Russia Today, controlat de statul rus, de a se înregistra sub acest apelativ în SUA.

Posturile de radio Voice of America și Radio Free Europe/Radio Liberty, finanțate de Congresul american, precum și alte șapte mass-media care le sunt afiliate, au fost ulterior clasate ca 'agent al străinătății' în Rusia.

Săptămâna trecută, autoritatea de control a mass-media ruse a acuzat France 24 că a încălcat legislația rusă asupra mass-media și a amenințat postul francez cu suspendarea activităților sale în Rusia, la scurt timp după emiterea unui aviz de către Consiliul pentru Audiovizual (CSA) adresat postului RT France, în urma unui reportaj despre Siria.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău