Deputații ruși au aprobat un proiect de lege ce garantează imunitatea judiciară pentru foștii președinți ai Rusiei

  • 17 Noiembrie 2020 19:59
Deputații ruși au aprobat un proiect de lege ce garantează imunitatea judiciară pentru foștii președinți ai Rusiei

Deputații ruși au aprobat marți un proiect de lege ce garantează o imunitate judiciară pentru foștii președinți, măsură considerată de mulți ca fiind făcută în beneficiul lui Vladimir Putin, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit acestui document, aprobat marți în primă lectură și a cărui adoptare definitivă nu stârnește îndoieli, o persoană care a exercitat funcția de președinte "nu poate face obiectul unor urmăriri penale sau administrative, nici arestată, nici percheziționată, nici interogată".

Această imunitate, care va fi acordată și familiei oricărui fost președinte al Rusiei, va viza de asemenea patrimoniul său imobiliar, mijloacele sale de transport și de comunicare, precum și documentele care îi aparțin și bagajele sale, potrivit acestui text propus de un senator și un deputat influenți, ambii membri ai partidului puterii, Rusia Unită.

Imunitatea poate fi ridicată doar în cazul în care fostul președinte este acuzat de trădare sau de o altă infracțiune gravă și dacă aceste acuzații sunt sprijinite de Curtea Supremă și de Curtea Constituțională și susținute de două treimi dintre deputații Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și de același număr de senatori din Consiliul Federației, camera superioară.

Documentul nu îl vizează pe fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a precizat unul dintre autorii săi, Pavel Krașeninnikov, citat de agenția RIA Novosti.

Inițiativa unui asemenea proiect de lege a provocat zvonuri în Rusia cu privire la o eventuală retragere a lui Vladimir Putin, 68 de ani, însă Kremlinul le-a respins, dând asigurări că președintele Putin este într-o bună stare de sănătate.

Deocamdată, există un singur fost președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a condus Rusia din 2008 până în 2012, perioadă în care Vladimir Putin a ocupat funcția de premier din cauza limitării numărului de mandate prezidențiale consecutive.

După revenirea lui Putin la Kremlin, în mai 2012, Medvedev a devenit premier și lider al partidului Rusia Unită. Medvedev și-a prezentat demisia în ianuarie 2020 și a fost numit vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, condus de Vladimir Putin.

În ultimii ani, Medvedev a fost vizat de mai multe anchete anticorupție ale opozantului rus Aleksei Navalnîi, care îl acuză în mod concret că a primit mită din partea unor oligarhi și că se află în fruntea unui imperiu imobiliar. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău