Deputații propun interzicerea veselei de unică folosință din plastic din 2021

  • 22 Noiembrie 2018 14:43
Deputații propun interzicerea veselei de unică folosință din plastic din 2021

Comercializarea, dar și utilizarea tacâmurilor și bețișoarelor de unică folosință din plastic, cu excepția celor biodegradabile, va fi interzisă prin lege începând cu 1 ianuarie 2021. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament astăzi, 22 noiembrie, în prima lectură, transmite IPN.

Persoanele fizice care nu se vor conforma vor primi amenzi de la 60 la 90 de unități convenționale, iar cele juridice –  de la 120 la 240 de unități convenționale sau amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puțin de 240 de unități convenționale.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Partidului Liberal, Ștefan Vlas, a spus că acest proiect este dictat de starea ecologică în Republica Moldova. Se poluează apa și solul cu respectivele produse din plastic, durează prea mult timp ca acestea să degradeze, iar arderea lor provoacă prejudicii serioase mediului. Deși pot fi reciclate, doar o mică parte trec prin acest proces. Cel mai des, ele sunt aruncate la gunoi, plutesc pe ape sau le găsim pe străzi.

Potrivit deputatului, vesela de unică folosință din plastic poate fi înlocuită cu produse din hârtie, făină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturile din mere sau cele care conțin aditivi biodegradabili etc.

Termenul de intrare în vigoare a respectivei legi este anul 2021, pentru a oferi mai mult timp agenților economici să-și regândească producerea, a mai spus deputatul.

Autorii proiectului așteaptă amendamente pentru lectura a doua.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău