Deputații găgăuzi înaintează tot mai multe cerințe Chișinăului (Ziarul Național)

  • 28 Mai 2014 09:10
Deputații găgăuzi înaintează tot mai multe cerințe Chișinăului (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 28 MAI

Deputații găgăuzi înaintează tot mai multe cerințe Chișinăului, titrează Ziarul Național. Deputații de la Chișinău și cei din Adunarea Populară de la Comrat au avut ieri o discuție aprinsă în timpul ședinței comune de lucru în cadrul căreia au fost analizate problemele legate de statutul special al Găgăuziei. „Discuțiile seamănă mai mult a ultimatum și șantaj din partea Comratului. Ne amenință că boicotează alegerile parlamentare sau, cum a spus la fierbințeală Burgudji, vor cere independența regiunii prin referendum, a declarat Sârbu pentru Ziarul NAȚIONAL. Deputații din Autonomia Găgăuză vor să numească șefii poliției, procuraturii și serviciului de securitate din regiune fără a se consulta cu autoritățile de la Chișinău.

Același ziar scrie că cei patru candidați înscriși în cursa pentru funcția de membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii au făcut propuneri nesimțite în programele lor de activitate. Judecătoarea Maria Ghervas de la Judecătoria sectorului Botanica a indicat, printre altele, în programul său de activitate, pentru cazul în care ar fi aleasă membră a CSM, că va pleda pentru „salarizarea decentă a judecătorilor și asigurarea unui pachet de garanții sociale, cum ar fi asigurarea cu spațiu locativ, asigurarea accesului la asistență medicală și de întremare a sănătății judecătorilor în stațiuni balneare, cu acoperirea cheltuielilor din contul statului”. Ziarul Național amintește că la sfârșitul anului trecut salariile judecătorilor au fost majorate esențial, un magistrat ajungând să ridice un salariu de circa 14 mii de lei. Adunarea judecătorilor în cadrul căreia urmează a fi ales ultimul membru al CSM va avea loc în această sâmbătă.

Eduard Bănăruc a pierdut războiul cu CNI, titrează Adevărul. Secretarul general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a pierdut în a doua instanță procesul cu Comisia Națională de Integritate. CNI a constatat atunci că Eduard Bănăruc a admis o stare de conflict de interese, folosind mașina de serviciu pentru a se deplasa la nunta șefului Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, și nu a declarat despre aceasta în termenii și modul stabilit de legislație. Oficialul consideră, însă, că a fost învinuit pe nedrept de conflict de interese de către CNI.

CONSTANTIN TĂNASE AMINTEȘTE ÎN TIMPUL DE FOAMETEA DIN 1946-47, relatând câteva cazuri înfiorătoare de canibalism care au avut loc în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, azi Republica Moldova, stat care are pe teritoriul său armata de ocupație a țării care a organizat foametea din acești ani, punctează autorul. C. Tănase își întitulează articolul “Moldovenii, de la canibalism la neutralitate”, denunțând prin aceasta faptul că Republica Moldova este un stat neutru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău