Deputații din Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică au efectuat o vizită de monitorizare la Ministerul afacerilor interne

  • 01 Iunie 2022 12:01
Deputații din Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică au efectuat o vizită de monitorizare la Ministerul afacerilor interne

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică, condusă de președintele comisiei, deputatul Lilian Carp, a efectuat o vizită de lucru la Ministerul afacerilor interne.

În cadrul întrevederii, echipa MAI condusă de ministrul de interne, Ana Revenco, a prezentat parlamentarilor Centrul Național de Coordonare Integrată a Acțiunilor de Ordine Publică, locul de unde sunt coordonate toate activitățile pentru protejarea securității publice și în care analiștii MAI produc predictibilități și scenarii de răspuns la riscurile, amenințările și provocările generate de crizele de orice fel.

MAI precizează într-un comunicat că echipa operativă a Centrului Național supraveghează în regim de permanență activitățile din teren, de la frontieră, din localități, de pe drumurile publice cu ajutorul camerelor video și primesc date operative din teren. În baza acestor date operative, obținute din monitorizări electronice, a analizelor OSINT și informațiilor primite in timp real, specialiștii Centrului emit analize de evoluție și predictibilități cu privire la riscurile probabile. În funcție de aceste riscuri, acțiunile de intervenție ale forțelor de ordine publică sunt orientate și calibrate în conformitate cu tipul de amenințare identificat de analiști.

În cadrul întâlnirii, șefii subdiviziunilor MAI împreună cu specialiștii Centrului au prezentat parlamentarilor întreg spectru de provocări pe care le anticipează sistemul și măsurile de prevenire și combatere a activităților din sfera criminalității transfrontaliere, a traficului ilicit de bunuri și ființe umane.

Totodată, în cadrul ședinței a fost pusă în dezbatere abordarea strategică a MAI ca furnizor de securitate în regiune și ca factor de stabilitate zonal, prin abordări complexe ale cooperării internaționale, schimbului de informații operative și modalități de conlucrare inovative și flexibile.

Reprezentanții comisiei au remarcat aspectele ce vizează dinamica de securitate regională și globală, precum și necesitatea și importanța sporită a analizelor de risc și de prognoze, ce le realizează centrul de comandă al MAI.

De asemenea, membrii comisiei au pus în discuție necesitățile de noi dotări și suport cu privire la motivarea angajaților sistemului afacerilor interne, pentru realizarea atribuțiilor rapid și eficient în condițiile în care șistemele de operare ale domeniului afacerilor interne au fost calibrate pe timp de pace – condiții în care efortul actual pentru menținerea stabilității este foarte mare.

„În cadrul vizitei de lucru, echipa MAI a prezentat comisiei și Strategia de dezvoltare a domeniului afaceri interne 2022-2030, document cu concepție și viziune nouă de acțiune, care pune în centrul atenției cetățeanul și servicii de siguranță, ordine publică la standarde europene. Prin acest document programatic, MAI se declară pregătit pentru provocările generate de posibila acceptare a Republicii Moldova în calitate de țară candidat ca stat membru al UE”, se arată în comunicatul Ministerului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău