Deputații comuniști critică hotărârea Curții cu privire la limba română

  • 06 Decembrie 2013 13:57
Deputații comuniști critică hotărârea Curții cu privire la limba română

Hotărârea Curții Constituționale privind denumirea limbii de stat a provocat dezbateri aprinse în ședința de joi, 5 decembrie, a parlamentului.

Deputații comuniști au criticat-o dur și au calificat-o drept un atac la independența Republicii Moldova, iar Partidul Democrat din Moldova a propus organizarea unui referendum cu privire la denumirea limbii de stat. 
 
Deputații comuniști au criticat hotărârea Curții Constituționale, pe care au calificat-o drept un ”atac la statalitatea” Republicii Moldova. Aceștia au propus formarea unui grup de lucru care să elaboreze o declarație de condamnare a hotărâri respective. 
 
Majoritatea parlamentară a respins această propunere, iar comuniștii, nemulțumiți, au părăsit ședința.
 
Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a opinat că hotărârea Cuții a stabilit că limba moldovenească și limba română au aceeași valoare juridică. Marian Lupu susține că cea mai indicată metodă pentru a rezolva problema denumirii corecte a limbii de stat este organizarea unui referendum pe această problemă. El a declarat că va discuta cu colegii din coaliție pe această temă. În același timp, liderul PDM a reiterat că, în opinia sa, limba de stat trebuie să se numească moldovenească, dar că fie care cetățean are dreptul să o numească așa cum îi place.

Curtea Constituțională a decis, joi, 5 decembrie, că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra Constituției, potrivit căreia limba de stat este moldovească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:1,03 m/s
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
31
Fri
31
Arhivă Radio Chișinău