Deputații care vor să devină avocați „din oficiu” întâmpină probleme în Parlament

  • 18 Ianuarie 2017 14:50
Deputații care vor să devină avocați „din oficiu” întâmpină probleme în Parlament

Comisia parlamentară pentru drepturile omului a amânat examinarea proiectului de modificare a Legii cu privire la avocatură, pe motiv că nu au fost prezenți autorii documentului.

Potrivit președintelui Comisiei, Vladimir Țurcan, în locul autorilor, la ședința de miercuri, 18 ianuarie, s-a prezentat deputatul Sergiu Sârbu. Comisia nu a acceptat examinarea documentului în lipsa celor care au semnat proiectul și discuțiile au fost transferate pentru săptămâna viitoare, scrie BIZLAW.

Proiectul de lege, care prevede ca foștii și actualii parlamentari, care au cel puțin 10 ani vechime de activitatea în domeniul dreptului, să aibă posibilitatea să obțină licența de avocat fără să susțină examenul, a fost semnat de către 12 parlamentari. Mai exact, Petru Cosoi, Constantin Țuțu, Anatolie Zagorodnâi, Corneliu Dudnic, Vasile Bolea, Ștefan Creangă, Nae Simion Pleșca, Corneliu Padnevici, Anghel Agache, Demian Casian și Alla Dolință.

Acum o săptămână, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, parlamentarul Sergiu Sârbu a făcut mai multe declarații dure în adresa avocaților. El a menționat că avocatura este monopolizată, iar tarifele avocaților sunt exorbitante. Sârbu a mai spus că proiectul vizează în jur de 20 de parlamentari, care vor să se implice activ în protecția drepturilor omului, oferind servicii gratuite.

Proiectul de lege a stârnit nemulțumirea avocaților. Apărătorii au anunțat că ar putea intra în grevă. Ei susțin că nu este suficient să cunoști doar legislația pentru a fi avocat.

Proiectului de lege mai propune modificarea listei activităților incompatibile cu profesia de avocat. Astfel, activitatea de avocat este incompatibilă cu oricare funcție publică sau de demnitate publică retribuită, dacă prin legea specială nu este prevăzut altfel, cu activitatea de notar sau activitatea de executor judecătoresc.

Totodată, conducerea Uniunii Avocaților a anunțat că va elabora și va depune un Memoriu la Parlament privind necesitatea promovării proiectului de bază a Legii cu privire la avocatură, propus de către Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților. Documentul a fost înregistrat în Parlament încă în luna mai a anului trecut. Până în prezent, acesta nu a fost examinat de către parlamentari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău