Deputații au inițiat discuții publice pentru a îmbunătăți legislația privind combaterea spălării banilor

  • 25 Octombrie 2022 15:44
Deputații au inițiat discuții publice pentru a îmbunătăți legislația privind combaterea spălării banilor

Deputații din cadrul Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare au invitat reprezentanții mediului bancar, organelor de control, sectorului civil la discuții privind îmbunătățirea cadrului legal în domeniu și elaborarea recomandărilor pentru instituțiile relevante. Întâlnirea a avut loc după ce membrii grupului s-au autosesizat pe marginea raportului „Republica Offshore” al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, constituit anul trecut prin decret prezidențial.

Subiectele discutate s-au axat pe funcționalitatea sistemului de raportare a tranzacțiilor suspecte; cât de simplu sau complicat este procesul de identificare a tranzacțiilor suspecte; obstacolele întâmpinate de bănci în acest proces și cum poate fi îmbunătățit cadrul legal în domeniu; conlucrarea băncilor comerciale cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) și Banca Națională a Moldovei (BNM); necesitatea îmbunătățirii cadrului legal existent.

Președintele Grupului Vasile Grădinaru, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, a punctat unele acțiuni ce trebuie să fie întreprinse pentru a face ca procesul de contracarare a fraudelor ce țin de spălarea banilor să devină ireversibil în țara noastră. Printre acestea sunt eliminarea divergențelor privind forma și conținutul informației prezentate BNM și SPCSB, reglementate de Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și Legea privind activitatea băncilor. De asemenea, este necesară oferirea de atribuții SPCSB și BNM pentru a organiza cursuri de instruire periodice, în domeniul identificării și raportării tranzacțiilor suspecte. Totodată, este necesară efectuarea unor analize periodice privind modul și calitatea identificării și raportării tranzacțiilor suspecte, efectuate de entitățile raportoare, dar și actualizarea ghidurilor SPCSB, reevaluarea și descrierea criteriilor și factorilor de risc. O problemă importantă este necesitatea de a individualiza modul de sancționare a angajaților pentru încălcările în domeniul prevenirii spălării banilor, în funcție de nivelul de responsabilitate și de alți factori importanți. 

Vor urma noi discuții publice privind ajustarea cadrului legal, astfel încât să se ajungă la o lege eficientă, care să protejeze sistemul financiar și bugetar al țării de orice nouă tentativă de spălare a banilor și să încurajeze investitorii de bună credință.

La discuții au participat, de asemenea, membrii Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare Ana Calinici, Iulia Dascălu, Maria Pancu, Mariana Cușnir, Boris Marcoci, Vitalie Jacot, Roman Roșca, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău