Deputați de la București: „Audiovizualul din Republica Moldova este hiperoligarhizat”
-
01 Februarie 2017 12:23
Doi deputați de la București condamnă gravele încălcări ale libertății presei din Republica Moldova.
Este vorba despre deputații Constantin Codreanu, președinte al Comisiei parlamentare pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Matei Dobrovie, vicepreședinte al aceleiași Comisii, scrie infoprut.ro.
Cei doi parlamentari fac referire la jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice și cei de la Ziarul de Gardă din Republica Moldova, care „sunt insultați și hărțuiți de autorități pentru că îndrăznesc să scrie despre averile nejustificate ale unor demnitari și funcționari publici”.
„Sub pretextul secretului datelor personale, jurnaliștilor de investigație li se refuză accesul la informații, sunt citați la poliție și procuratură pentru declarații și audieri. Cel mai alarmant caz este cel al jurnalistei Mariana Rață de la Centrul pentru Investigații Jurnalistice, care a fost audiată la Procuratură, în cadrul unui proces penal, deschis pe baza cererii fostului comisar al municipiului Chișinău, Vladimir Botnari”, se arată într-o declarație de presă semnată de Codreanu și Dobrovie.
„Audiovizualul din Republica Moldova este hiperoligarhizat”, mai spun cei doi parlamentari de la București, adăugând că cel care deține monopolul de piață este oligarhul Vladimir Plahotniuc, președintele PDM: „Mass-media din Republica Moldova este de asemenea supusă controlului financiar și influenței din Federația Rusă”.
„Populația Republicii Moldova este supusă unui proces de dezinformare locală și propagandă rusească. România și UE trebuie să încurajeze presa independentă și să adreseze autorităților de la Chișinău solicitări ferme de oprire a hărțuirii acesteia. România trebuie să investească în organisme de presă în limba română, credibile și independente, în Republica Moldova. Proiectul Consiliul Consultativ Mass-Media România — Republica Moldova, o inițiativă a Departamentului pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, trebuie continuat, pentru a realiza un cadru instituțional pentru spațiul informațional comun”, mai scriu cei doi deputați în declarația lor de presă.