Deputata Larisa Novac: „Oamenii încă mai au acele stereotipuri de gen, precum că femeia trebuie să fie la bucătărie, cu familia, copiii și mai puțin în politică”

  • 08 Martie 14:14
Deputata Larisa Novac: „Oamenii încă mai au acele stereotipuri de gen, precum că femeia trebuie să fie la bucătărie, cu familia, copiii și mai puțin în politică”

Aproape 40 la sută din actuala componență a Parlamentului o reprezintă femeile. Cele mai multe, 27 la număr, fac parte din fracțiunea PAS, zece reprezintă blocul comuniștilor și socialiștilor, iar în Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” se numără două femei. În timp ce unele deputate spun că în activitatea lor parlamentară nu au simțit niciun moment de discriminare, altele afirmă că nu e ușor să fii femeie deputat, transmite Radio Chișinău.

Rolul femeii în politică este să aducă un echilibru de energie caldă și împăciuitoare, a declarat deputata și fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, într-un comentariu pentru Radio Chișinău.

Să ofere acea energie care, cred eu, poate nu le lipsește, dar este ceva mai puțină în energia bărbaților, în energia masculină. Respectiv, sunt anumite aspecte de politici pe care le promovăm și care cu siguranță au de câștigat din participarea activă a femeilor”, a spus Olesea Stamate.

Deputata afirmă că în activitatea sa parlamentară nu a simțit niciun moment de discriminare.

Eu personal nu am simțit niciodată vreun moment de discriminare sau un moment în care aș fi mai puțin apreciată sau importantă ca și deputat femeie comparativ cu un deputat bărbat. Cel puțin asta este valabil în cadrul echipei noastre”, a precizat Olesea Stamate.

În același timp, Larisa Novac spune că nu e ușor să fii femeie deputat.

 „Încă mai sunt stereotipuri în societatea noastră. Asta poate fi observat în activitățile pe care le am în teritoriu. Oamenii încă mai au acele stereotipuri de gen…precum că femeia trebuie să fie la bucătărie, cu familia, copiii și mai puțin în politică”, a spus Larisa Novac.

Este pentru prima dată în istoria legislativă când procentul femeilor deputate ajunge la aproape 40. Cota de reprezentare a femeilor în fracțiunea PAS este de circa 40 %, între timp, în blocul comuniștilor și socialiștilor –precum și în fracțiunea Partidului „ȘOR” – de peste 33 %.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:6,17 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău