Deputat PAS despre criticile la adresa echipei guvernamentale: Politice și emoționale

  • 13 Ianuarie 2023 08:58
Deputat PAS despre criticile la adresa echipei guvernamentale: Politice și emoționale

Politice și emoționale. Astfel califică deputatul PAS, Vasile Grădinaru, criticile unei părți a societății și opoziției la adresa membrilor Guvernului Gavrilița. Potrivit reprezentantului guvernării, miniștrii activează în condițiile unui buget auster și a unei presiuni enorme cauzate de războiul din Ucraina. De cealaltă parte, reprezentanții opoziției extraparlamentare critică dur activitatea Executivului și spun că sunt sacrificați din Guvern doar cei care nu au afiliere politică, notează IPN.

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare spune că Executivul comunică defectuos cu societatea și cu reprezentanții partidelor proeuropene din Republica Moldova, fapt ce vulnerabilizează și mai mult guvernarea. Potrivit lui Igor Munteanu, PAS își menține în funcții doar oamenii din partid, fiind sacrificați cei care nu au apartenență politică.

„Au plecat cei care nu aveau afiliere politică. Au fost sacrificați cei care au venit pe linie tehnocrată, care nu aveau sprijin politic și care au devenit piese de sacrificiu. Dar Guvernul nu poate să cadă pur și simplu ca un sac de cartofi, pentru că are în spate 63 de mandate. Guvernul trebuie să construiască un spațiu de comunicare și cu societatea, și cu partenerii proeuropeni. Se comunică doar cu partenerii de dezvoltare, însă se comunică foarte puțin cu partenerii autentici din interiorul țării și se comunică extrem de prost cu cetățenii. Toată lumea așteaptă cine va fi următorul sac care va cădea din această căruță a guvernării. Rezultatele lui Marcel Spatari erau contestate în interiorul axei guvernamentale, chiar dacă imaginea de comunicator excelent i-a fost atribuită datorită calităților sale, dar și datorită presei care l-a aplaudat. Totuși, trebuie să spunem că un ministru al protecției sociale a distribuit banii pe care îi avea, pe când alte ministere nu aveau ce distribui”, a spus președintele CUB, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În același context, președintele Platformei DA Dinu Plîngău spune că pe interiorul partidului de guvernare ar exista disensiuni, iar șefa statului și șefa Guvernului chiar ar fi în conflict. Dinu Plîngău nu exclude scenariul demiterii Guvernului Gavrilița.

„Toată lumea mai informată, inclusiv noi în calitate de foști colegi din Blocul ACUM comunicăm cu deputați și miniștri ai guvernării și știm că lucrurile nu sunt roz. Sunt conflicte, întrebări, între președinta Maia Sandu și prim-ministrul Natalia Gavrilița. Și anterior s-a discutat posibilitatea schimbării întregului Guvern, doar că nu se știa dacă aceste schimbări vor avea loc în toamnă sau deja la primăvară, lăsând acest Cabinet să acumuleze toate bilele negre. Și deputații PAS, și simpatizanții lor văd câte scăpări au loc. Nu vedem succese pe domenii care nu neapărat țin de impactul războiului. De exemplu, reforma justiției sau domeniul agrar”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, le ia apărarea colegilor săi din Guvern și spune că Executivul activează într-o perioadă extrem de dificilă și se confruntă cu crize suprapuse. Vasile Gradinaru califică drept nefondate criticile societății la adresa vicepremierului Andrei Spînu.

„Când am avut obiecții la viteza acțiunilor unui ministru, am spus-o. În cazul fostului ministru al Agriculturii ne-am dorit mai multă viteză, în cazul altor miniștri ne-am dorit mai multă comunicare. Dar când ei au simțit că nu pot, și-au depus demisia, este dreptul lor. Acum sunt multe critici politice și emoționale. Dar trebuie să raportăm aceste critici și la dificultatea ministerului condus, și la problemele care sunt acolo. Nu sunt avocatul lui Andrei Spînu, dar deciziile pe care le-a luat au fost destul de complicate. Decizia privind semnarea contractului cu MGRES a fost intens criticată, dar la câteva luni distanță vedem că a fost una bună. Avem și energie mai ieftină, și gaz puțin mai ieftin, și am evitat inflația care era să fie generată de majorarea tarifului la energia electrică”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit la 6 august 2021 cu voturile a 61 de deputați PAS. Primul care a plecat din echipa guvernamentală a fost vicepremierul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski. Ulterior, și-au dat demisia ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău