Deputat din România: „Republica Moldova s-a întors înapoi într-o gaură neagră” (Revista presei)

  • 13 Noiembrie 2019 09:35
Deputat din România: „Republica Moldova s-a întors înapoi într-o gaură neagră” (Revista presei)

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, le recomandă liderilor Blocului ACUM să înceapă negocieri pentru formarea unei alianțe de guvernare cu Partidul Democrat. El subliniat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Maia Sandu, ”atunci când s-a format Guvernul, a realizat un mare obiectiv, acela de a-l scoate pe Plahotniuc de la putere, de la butoanele Republicii Moldova.

A intrat în guvernare cu socialiștii, trebuia să-l elimine și pe Dodon, adică după ce Plahotniuc a renunțat la conducerea partidului, la calitatea de parlamentar, trebuia să aibă discuții cu Filip și să schimbe majoritatea parlamentară. (…) Eu știu PD-ul lui Filip. Filip nu est pro-rus orice i-ai face, nu este pro-moscovit. Eu cred că soluția corectă este ca dna Maia Sandu să înceapă imediat discuțiile cu Pavel Filip și să realizeze o majoritate de data asta pro-europeană în totalitate”, a menționat Traian Băsescu.

”Ziua de 12 noiembrie 2019 va fi pentru Igor Dodon una pe care cu siguranță nu o va uita niciodată”, consideră editorialistul site-ului Cotidianul.md, Alexandru Cozer. Potrivit lui, în funcție de cum vor decurge lucrurile în continuare, ”această zi se poate dovedi cea în care începe procesul de preluare totală a puterii în Republica Moldova sau momentul de vârf al carierei sale politice, urmat de o cădere abruptă”. Autorul examinează posibile scenarii după demiterea Guvernului Sandu, precum o coaliției a Blocului ACUM cu Partidul Democrat, recomandată raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, și de fostul președinte al României, Traian Băsescu.

PD-ul nu este nici pe departe reformat și doar în Parlament mai are cel puțin 10 figuri extrem de dubioase, locul cărora e mai degrabă la pușcărie decât la guvernare. (…) În plus, mai e și foarte periculos să-i readuci la butoane pe oameni care până nu demult ținuseră în captivitate totală acest stat. Ar mai exista și varianta alegerilor anticipate. Una pe care o văd cu șanse minime de realizare în acest moment. Pentru că nu și-o prea dorește nimeni acum. Dar cel mai puțin cei din PD”, subliniază editorialistul.

Mai mulți deputați invitați la TV 8 au declarat că este posibil scenariul alegerilor anticipate, după căderea Guvernului. Vladimir Cebotari, deputat PDM, crede că acesta nu trebuie exclus, fapt cu care a fost de acord și Adrian Lebedinschi, deputat PSRM. Deputații Blocului ACUM, Mihai Popșoi și Alexandru Slusari au opinat că alegerile anticipate nu vor fi admise de către PSRM și PD, ”pentru că ei așa au bătut palma”.

Igor Dodon spune că procurorul general ar putea fi numit printr-un nou concurs sau s-ar putea reveni la concursul anulat, scrie portalul Agora.md.  El a menționat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune Moldova1, că printre cei patru candidați care au participat la etapa anulată, s-ar găsi un procuror general potrivit. ”Maia Sandu a discutat cu fiecare candidat în parte și după asta a dat indicații să fie anulat concursul. Cu asta ne vom clarifica pe urmă. Eu nu am discutat cu niciunul, dar considerat că între cei patru sunt oameni care pot face față cerințelor pentru funcția de procuror general”, spune Dodon.

Ziarul de Gardă îl citează pe Matei Dobrovie, deputat român din partea Partidului Național Liberal, care consideră că R. Moldova „s-a întors înapoi într-o gaură neagră și că nu vede un „scenariu pozitiv pentru următoarea perioadă”. „Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu a fost votată de binomul PSRM + PDM. Din păcate, Republica Moldova s-a întors înapoi într-o gaură neagră. Nu văd un scenariu pozitiv pentru următoarea perioadă”, susține deputatul român. Totodată, acesta susține poziția fermă pe care a luat-o Guvernul privind asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii. „Decât să devină complice la o justiție capturată, mai bine blocul ACUM să fie în opoziție.     Oamenii cinstiți le vor da votul de încredere la următoarele alegeri!”, a conchis deputatul.

Blocul ACUM a avut o strategie politică foarte slabă în momentul preluării guvernării și s-a bazat strict pe logica “bunelor intenții”, crede analistul Dionis Cenușă, citat de Tribuna.md. În opinia sa, ”ACUM se poate transforma într-o opoziție foarte puternică și vocală care să facă presiuni asupra PSRM și viitorii lor aliați de coaliție. PSRM nu vrea atât de mult reforme cât o stabilitate politică, totalmente controlabilă și de aceea previzibilă. PDM a fost scos din calcule prea devreme, iar acum acesta devine piesa cheie pentru crearea viitorului guvern și păstrarea Parlamentului intact până la finele mandatului. Alegeri anticipate pot să fie excluse, deoarece PSRM găsește ușor consens cu PDM, mai ușor decât o făcea cu ACUM”, a mai punctat Dionis Cenușă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău