Depuneri de flori în ziua comemorării domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, marcată la 2 iulie

  • 02 Iulie 2018 13:55
0%
00:00:00
00:00:00

Domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt este comemorat anual, la 2 iulie. Reprezentanți ai partidelor politice, precum și președintele Igor Dodon au depus flori la monumentul domnitorului din centrul Chișinăului. Mai multe manifestări au loc și la Mănăstirea Putna, acolo unde se află mormântul domnitorului.

Reprezentanți și simpatizanți ai Partidului Liberal, precum și ai PLDM  au adus un omagiu Domnitorului Ștefan cel Mare și au depus flori la monumentul din centrul Capitalei. A fost un domnitor care și-a iubit țara și oamenii, pe care a știut să îi apere, a apreciat liderul PL, Mihai Ghimpu:

„Ștefan cel Mare a știut să lase o moștenire bogată urmașilor săi. Evident, nu a celor care se declară astăzi urmașii lui Ștefan, dar fac totul împotriva a tot ce a făcut acest domnitor. Un tată pentru toți feciorii săi, a luptat pentru apărarea țării și creștinismului, a Europei. Ștefan cel Mare este și rămâne Ștefan cel Mare”, a declarat Mihai Ghimpu.

Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare din Chișinău este lucrarea reputatului sculptor Alexandru Plămădeală și a fost dezvelit în 1928, pentru a marca 10 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Ștefan ce Mare a fost canonizat în 1992 de Biserica Ortodoxă Română, devenind Sfânt. La Mănăstirea Putna, acolo unde se află mormântul domnitorului Ștefan cel Mare, un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, au oficiat o Liturghie dedicată hramului Mănăstirii.  

”Dumnezeu să ne ajute ca și la anul și la mulți ani să fim tot mai mulți aici la ”Ierusalimul Neamului Românesc”, la mormântul Conștiinței noastre Naționale, la mormântul celui mai mare român, celui mai mare apărător al Creștinismului” a declarat în discursul său, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

O serie de cântece patriotice au fost interpretate de coruri de pe ambele maluri ale Prutului.

Cu acest prilej a fost inaugurat și Memorialul Golgota Neamului - „Fântâna Albă”- monument închinat jertfei românilor de pretutindeni și din toate timpurile pentru libertate, independență și demnitate națională și, în mod special, celor peste 3 mii de români  uciși de sovietici în Masacrul de la Fântâna Albă, nordul Bucovinei, la 1 aprilie 1941.

Autor: Ina Guțu

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău